Subota, 15 svibnja, 2021

Ništa nije vječno: Dragane, spremi se – oni već kucaju na vrata!

Nemojte propustiti

Dragan Čović i HDZ BiH već odavno nemaju pravu političku oporbu u BiH. Taj neugodan posao je odavno završen formiranjem Hrvatskog narodnog sabora HNS BiH, koji je postao svojevrsni oporbeni rezervat sa strogo ograničenom teritorijom djelovanja i pod potpunim nadzorom.

Piše: Faruk Kajtaz (izascenefarukkajtaz.blogspot.com)

„Zatvor“ bez rešetaka i stražara, ali sa jasno ocrtanim granicama u glavama onih, zbog kojih je taj rezervat i napravjen. Ali neće to još dugo potrajati…čini se…

Naime, rezultati lokalnih izbora u Mostaru pokazali su kako HDZ BiH nije jedina i isključiva opcija među Hrvatima. Solidna tri mandata u Gradskom vijeću Mostara osvojila je Hrvatska republikanska stranka (HRS), a rezultat bi možda bio i još nepovoljniji za HDZ da su se, kao na nekim drugim mjestima u gradu, opet otvorale kutije i prebrojali glasovi.

Ovo ujedno oglašava i kraj dosadašnjeg modela navodne „oporbene situacije“, jer su stranke koje su slijepo slijedile HDZ BiH, ostale na dalekim marginama. HRS je u Mostaru pokazao kako itekako ima političkog života i izvan HNS BiH, te da je za svaki ozbiljan politički iskorak preduslov izlazak ispod „kape“ ove „krovne organizacije“ i samog Dragana Čovića.

Da „Republikanci“ misle ozbiljno svjedoči i afera „Diplome i HNS“, koja je potekla u javnost baš iz redova gruđanskog odbora ove stranke – duboko u srcu zapadne Hercegovine. Uspjeh HRS je iznenađenje samo za neupočene. I to iz dva razloga.

Prvo i osnovno, HRS se usudio razmišljati „out of box“ i svojom glavom i drugo – dobro stoje u Zagrebu!

Tajna zagrebačka veza HRS-a zove se saborski zastupnik Nino Raspudić iz oporbenog MOST-a, koji je već polako preuzeo ulogu političkog komesara ove sve jače desne političke opcije u Hrvatskoj. Nešto kao Edvard Kardelj u vrijeme Tita i SKJ, dok mu sekundira supruga Marija Selak, koja opet neodoljivo podsjeća na Kardeljevu također utjecajnu družicu – Pepcu. Uglavnom moćan par sa jakim vezama na desnici, među desnim i centrističkim intelektulanim krugovima i što je najvažnije u Crkvi.

Nešto kao „izvorni“ HDZ, samo bez prtljaga korupcije, nepotizma i raznih afera. Čista desnica, jer desne političke opcije ne vole institirati ni na čemu više, nego na „čistoći“.

Da između Raspudića i HRS-a postoji „konekcija“ bilo je jasno i nakon pojave plakata na kojima su osmjehe upućivali upravo dva Mostarca: Nino Raspudić i Slaven Raguž predsjednik Hrvatske republikanske stranke.

Osim toga i ostatak vrha MOST-a je itekako konektovan na zbivanja u Mostaru u Hercegovini, jer jezgra ove stranke (Grmoja i Petrov) potječe iz, Mostaru vrlo bliskog Metkovića. U najvećem gradu Hercegovine je praktički oblikovan i sam Petrov kroz studije i kasniji prvi profesionalni angažman, a ni Grmojina uloga u nekim zbivanjima u Mostaru nije nikako zanemariva.

Raspudić, MOST i Raguž tako kuju vrlo ozbljne planove za zajedničku političku budućnost, odnosno za naredni krug Općih izbora u BiH 2022. godine. E, to je politički Bingo!

Od dobro obavještenih izvora saznajem kako već ozbiljno radi na terenu i priprema taktika. Sprema se i navodno „presvlačanje“ HRS-a i preimenovanje stranke u BH verziju MOST-a, što bi samo doprinijelo daljem jačanju ove političke opcije i to u dvije države. Nešto kao „sestrinski MOST“ po ugledu na odnos dva „sestrinska HDZ-a“.

Da nevolja nikada ne dolazi sama, HDZ BiH će vrlo skoro uvjeriti nastupanjem još jedne desne oporbene političke opcije u nastajanju Hercegovini, koja je možda još politički opsnija po Čovića i njegovu apsolutnu vladavinu.

Radi se o pjevaču-političaru Miroslavu Škori i njegovom Domovinskom pokretu.

Kako u Hercegovini ne prolazi ništa što nije desno od centra, Škoro je logično zaključio da tu ima mjesta za njega, pa je kao i MOST već krenuo u gradnju stranačke infrastrukture. Saznajem, kako se već uveliko lobora „za Škoru“, a u igri su navodno i neki viđeniji politički kapitalci iz propale hercegovačke oporbe. Izvršena je i medijska priprema, odnosno ovladavanje jednim hercegovačkim portalom, koji treba pružiti medijsku logističku podršku.

Za razliku od MOST-a koji će loviti, uslovno rečeno, mlađu desnu političku publiku, Domovinski pokret će se nastojati profilirati u nešto starijoj populaciji što je posebno opasno za HDZ, obzirom na starosnu strukturu njihovih birača. I da….i Škoro ima jako dobre veze u Crkvi.

Oni koji tvrde da dobro poznaju prilike „od Posušja do Neuma“, kažu mi da bi nova akvizicija Domovinskog pokreta u BiH mogla postati i doktorica Dijana Zelenika, koja je nedavno uz dosta medijske pažnje napustila HDZ 1990.

„Ne želim više biti u stranci koja će i sama snositi krivicu zbog pogubne politike spram naroda koji joj je u početku dao veliko povjerenje, ali je ono s vremenom iz raznih razloga splašnjavalo, a na ovim izborima u Mostaru potpuno izgubljeno od birača“ – navela je Zelenka, koja nije negirala mogućnost budućeg političkog angažmana.

Uglavnom u političkom smislu u Hercegovini postaje „vruće“, a zapravo je tek počelo!

Oporba u nastajanju opasno kuca na vrata, koliko do juče, potpuno neupitnog HDZ BiH. Suština ove političke borbe, koja predstoji nije nažalost u pravoj demokratizaciji javnog prostora, već u daljem segmentiranju desnog političkog spektra, odnosno otimanju glasača HDZ-a.

Najjače karte oporbe neće biti ni ekonomski programi ni nove ideje, već stara dobro poznata priča o zaštiti nacionalnih interesa i prava. HDZ BiH je predugo na vlasti, što novoj desnici otvara manevarski prostor za djelovanja i kritiku tipa: Sve ste prodali, sada je vrijeme da odete…

Hercegovina će opet mahom pogledivati desno, ali će se na obzoru ovoga pojaviti neki novi mlađi i brži lavovi…

Hoće li „vrijediti“, kako to Škoro pjeva…e to ćemo tek vidjeti…Dragane spremi se!

Više s weba

loading...

Izdvajamo

COVAX dopremio vakcine u BiH

U BiH stiglo je 40.800 vakcina protiv virusa korona putem mehanizma Covax, potvrdio je pomoćnik ministra civilnih poslova u...

Možda vas zanima i ovo