Petak, 22 rujna, 2023

Ništa od kandidatskog statusa za BiH: Poznato koje su članice EU protiv dodjele

Autor:N1

Preporučeno

Iz diplomatskih krugova N1 saznaje da su “velike” članice Evropske unije generalno protiv proširenja.

Bosna i Hercegovina ništa nije uradila u proteklom periodu da se približi Evropskoj uniji – sve je glasnija poruka iz Bruxellesa. Kako N1 saznaje iz diplomatskih krugova u Bruxellesu, uprkos inicijativi Slovenije koju su podržale Mađarska, Hrvatska i Poljska, protiv dodjele kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini su Francuska, Njemačka i Nizozemska.

Upravo se čita:  Srbija se ozbiljno naoružava: Za šta se to sprema zvanični Beograd?

U belgijskoj prijestonici je danas počeo dvodnevni samit EU – Zapadni Balkan, a u fokusu je dodjela statusa kandidata Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, kao i planovi za stvaranje Evropske političke zajednice.

Uprkos inicijativi Slovenije da se Bosni i Hercegovini bez odlaganja dodijeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, uz realizaciju Briselskog sporazuma, to se vjerovatno neće dogoditi, iako ima i onih koji navode da i Ukrajina dobija status kandidata bez bilo kakvih uslova.

Upravo se čita:  Stigle kiše jesenje: Meteorolozi objavili prognozu do naredne sedmice

Iz diplomatskih krugova N1 saznaje da su “velike” članice Evropske unije generalno protiv proširenja.

Podsjetimo, iz nekih diplomatskih krugova došle su i informacije da bi BiH mogla dobiti uslovni kandidatski status ukoliko bi se usvojili propisi iz Briselsko sporazuma, a to su izmjene Zakona o VSTV, Zakona o javnim nabavkama, Zakon o sudovima i Zakon o sukobu interesa.

Upravo se čita:  Od danas na snazi: Registracija vozila poskupljuje i do 400 maraka

No, komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi nedavno je poručio da nema ublažavanja uslova za Bosnu i Hercegovinu kako bi dobila kandidatski status i da se mora ispuniti svih 14 prioriteta za članstvo u Uniji.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

SK: Savo Milošević novi selektor Bosne i Hercegovine!

Kako Sport Klub saznaje iz pouzdanih izvora, Savo Milošević je novi selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine! U ovom kvalifikacionom...

Možda vas zanima i ovo