Četvrtak, 7 srpnja, 2022

Ništa od komercijalne nabavke vakcine u ZHK: “Nameće se logičan slijed da je RS druga država”

Autor:Agencije

Nemojte propustiti

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo ZHK Andrea Jurić je komentarisala ovu odluku federalnog ministra zdravstva.

Nakon što je direktorka Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona Andrea Jurić višesedmičnim naporima dobila garanciju proizvođača vakcine Sputnik V da tom kantonu može isporučiti 20.000 doza te vakcine, Jurić se obratila federalnom ministru zdravlja Vjekoslavu Mandiću.

Naime, Jurić je od Mandića jučer zatražila da pošalje pismo namjere distributeru kako bi imao garancije za uvoz vakcine.

Mandić je u odgovoru Jurić naveo kako Federalno ministarstvo zdravlja ne može izdati pismo namjere.

Kao razloge za takvu odluku navodi da je nedopustivo da Ministarstvo zdravlja FBiH prihvati vakcine bez dodatnih ispitivanja.

“Nedopustivo je da u pismu namjere ovo ministarstvo navodi da će prihvatiti cjepiva za tržište BiH bez dodatnih ispitivanja, s obzirom na to da smo zakonski obavezni osigurati kvalitet i sigurnost cjepiva koje ulazi u BiH. Takođe, u pismu tražite da navedemo da će troškove nabavke snositi država, za šta ovo Ministarstvo uopšte nema zakonskih ingerencija”, navedeno je u odgovoru federalnog Ministarstva zdravlja na upit Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona.

Iz Ministarstva upozoravaju da im je dostavljen zahtjev za interventni uvoz lijekova koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet u BiH, od strane veledrogerije, a za potrebe zdravstvene ustanove. Napominju da niti jedan rizičan lijek, u koje spada i vakcina, ne može biti u prometu i primjeni bez prethodno pribavljenog nalaza Kontrolnog laboratorija Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo ZHK Andrea Jurić za portal Buka je komentarisala ovu odluku.

“Ako je Bosna i Hercegovina država, a danas u RS-u imamo Sputnik V u upotrebi, a kod nas ne može, pritom je Agencija na nivou BiH, nameće se logičan slijed da je RS druga država”, upitala je Jurić.

Odgovarajući na drugo opravdanje federalnog Ministarstva zdravlja Jurić kaže da je pitanje ko će platiti vakcine – pitanje tehničke prirode.

“Ponudili smo opciju da plati država ili uvoznik” dodala je Jurić.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Evropski parlament danas o ulasku Hrvatske u eurozonu i Zapadnom Balkanu

Da bi se država pridružila eurozoni, Evropski parlament mora dati svoje mišljenje o preporuci Komisije koje se zatim prosljeđuje...

Možda vas zanima i ovo