Petak, 20 svibnja, 2022

Ništa se drugo nije moglo ni očekivati: Evo kako je Rusija prokomentarisala sankcije Miloradu Dodiku

Nemojte propustiti

Zaharova je ukazala da ‘Zapad nastoji da reformatira Balkan po sopstvenim mjerilima.’

Moskva osuđuje američke i britanske sankcije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i drugim zvaničnicima, rekla je portparol Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova, te istakla da Zapad pod izmišljenim izgovorima nastoji da eliminiše sve neistomišljenike i one koji nisu saglasni sa zapadnom neokolonijalnom politikom.

– Odlučno osuđujemo unilateralna personalna ograničenja uvedena Dodiku i brojnim zvaničnicima, navodi se u saopštenju Zaharove, objavljenom na sajtu MVP-a.

Ona je ocijenila da takva praksa nezakonitih sankcija najmanje može da osigura realizaciju pozitivne agende, jača povjerenje, međunacionalnu slogu, mir i stabilnost u BiH i regionu u cjelini.

Zaharova je ukazala da Zapad nastoji da reformatira Balkan po sopstvenim mjerilima.

– Očigledno je da Zapad, sprovodeći takvu zlonamjernu i destruktivnu politiku, teži samo jednoj stvari, a to je da preoblikuje Balkan po sopstvenim šablonima, nanoseći štetu nacionalnim interesima zemalja regiona, da pod izmišljenim izgovorima eliminiše sve neistomišljenike i one koji se ne slažu sa zapadnom neokolonijalnom politikom, ocijenila je Zaharova.

Prema njenim riječima, Moskva je uvjerena da je Balkan teritorija ravnopravne saradnje, a ne konfrontacije i svođenja računa.

– S tim u vezi, Rusija apeluje na sve spoljne učesnika da odustanu od egoističnih pristupa i da se vrate konstruktivnoj saradnji, poručila je Zaharova.

Velika Britanija je u ponedjeljak, 11. aprila, saopćtila da je uvela sankcije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović zbog “pokušaja potkopavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine“.

Ranije je kancelarija za kontrolu stranih sredstava pri američkom Ministarstvu finansija uvela sankcije Dodiku i ATV-u zbog, kako se navodi, aktivnosti i prijetnji po stabilnost i teritorijalni integritet BiH.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Procurio dokument iz Brisela: Ne otvarati nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom

Non-paper Evropske komisije sadrži i zaključke da je Srbija usvajanjem ustavnih amandmana napravila “važan korak” ka nezavisnom pravosuđu, ali...

Možda vas zanima i ovo