Subota, 27 studenoga, 2021

Nisu izmijenjeni neustavni simboli nekoliko općina u RS-u

Nemojte propustiti

nevesinje

Iako je prošlo nekoliko godina od odluke Ustavnog suda RS-a da simboli općina Vlasenica, Istočno Sarajevo, Prnjavor i Nevesinje nisu u saglasnosti s Ustavom RS-a i Zakonom o lokalnoj samoupravi RS-a, nije došlo do njihove promjene iako su izgledom grbova druga dva konstitutivna naroda i pripadnici ostalih dovedeni u neravnopravan položaj.

Da odluka Suda nije implementirana, iako je prošlo tri i više godina, ukazao je i poslanik SDPBiH u Narodnoj skupštini RS-a Amir Zahirović.

On je u pitanju Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS-a podsjetio da je Vlada dužna da osigura provođenje i izvršava zakone, druge propise i opće akte.

U odgovoru iz resornog entitetskog ministarstva navodi se da je upućena urgencija gradu Istočno Sarajevo, kao i općinama Prnjavor, Vlasenica i Nevesinje, nakon čega su navedene jedinice lokalne samouprave dostavile odgovore, koji se, uglavnom, svode na stavove da su procedure promjene neustavnih simbola u toku.

Nadležni u Općini Prnjavor istakli su u dopisu da je trenutno u fazi izrada prijedloga statuta koji će se razmatrati i nadaju se usvojiti na prvom narednom skupštinskom zasjedanju.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo naveo je da je izmijenjen Statut koji se odnosio na slavu i praznik Grada, te izvršeno usklađivanje s Ustavom RS-a i Zakonom o lokalnoj samoupravi, ali da su u toku procedure za izmjenu dijela tog statuta koji se odnosi na oblik, sadržaj i upotreba simbola Grada.

Načelnik Općine Nevesinje dostavio je također odgovor u kojem stoji da je imenovao Komisiju za izbor idejnog rješenja grba te lokalne zajednice i da predstoji raspisivanje konkursa za izbor idejnog rješenja.

Iz Vlasenice je stigao odgovor da nije bilo dovoljno glasova odbornika kojim bi bio raspisan javni konkurs i provedena konkursna procedura za idejno rješenje grba te općine.

Treba podsjetiti da je još 2010. godine Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a pokrenuo inicijativu za ocjenu ustavnosti obilježja Grada Banja Luka te općina Vlasenica i Nevesinje.

Kako je još tada rečeno, grbovi tih lokalnih zajednica nisu u skladu s Ustavom RS-a i ne odražavaju kriterije o proporcionalnosti i zastupljenosti konstitutivnih naroda u simbolima. Taj stav je kasnije potvrdio i Ustavni sud RS-a, osporivši grbove Banje Luke i Nevesinja, jer su druga dva konstitutivna naroda i pripadnici ostalih dovedeni u neravnopravan položaj.

I u Banjoj Luci nije dokraja provodena procedura izbora novog grba.

Naknadno je i za još neke općine donesena odluka o neustavnim simbolima.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo