Subota, 15 svibnja, 2021

Nisu sigurni za upotrebu: Povlači se pet proizvoda sa bh. tržišta

Nemojte propustiti

Agencija za nadzor nad tržištem BiH navodi da su svi uvoznici ovih proizvoda preduzeli mjere povlačenja sa tržišta, a potrošačima koji su ih kupili, savjetuje se da ih vrate uvozniku ili u trgovinu gdje su kupljeni.

Na tržištu BiH pronađeni su mikser za hranu, sto, dječija lutka, mišići za plivanje, te biciklistička kaciga koji spadaju u grupu nesigurnih proizvoda, jer predstavljaju ozbiljan rizik za korisnike, saopšteno je iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Riječ je o mikseru za hranu marke “Home KMX-3605-KH”, čija je zemlja porijekla Kina, a uvoznik je kompanija “Konzum”, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

Foto: Agencija za nadzor nad tržištem BiH

U saopštenju se navodi da termoplastični materijali proizvoda nisu dovoljno otporni na vatru, što može dovesti korisnike u opasnost od požara i opekotina, a nije ni usklađen s Naredbom o električnoj opremi i standardom.

Foto: Agencija za nadzor nad tržištem BiH

Sto “Donantracite”, porijeklom iz Italije, čiji je uvoznik kompanija “FIS” Vitez, predstavlja ozbiljan rizik od povrede jer nema odgovarajuću izdržljivost, a ne ispunjava ni bezbjednosne zakone.

Foto: Agencija za nadzor nad tržištem BiH

Lutka “Beautiful Fashion Friends” iz Kine, predstavlja hemijski rizik jer sardrži određenu supstancu, koja nije u skladu sa Odlukom o ograničavanju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate, dodaje se u saopštenju.

Foto: Agencija za nadzor nad tržištem BiH

Mišići za plivanje marke “ROIG 18RTC1504 14h21” iz Kine, predstavljaju ozbiljan rizik od utapanja, jer nisu usklađeni sa Naredbom o ličnoj zaštitnoj opremi i standardom.

Kod ovih mišića bezbjednosni nepovratni ventili nisu u funkciji, komore zadržavaju manje od 50 odsto originalnog pritiska, te su nedovoljno otporna na probijanje, navode iz Agencije.

Foto: Agencija za nadzor nad tržištem BiH

Biciklistička kaciga “Solstice Casque, Bontrager” čija je zemlja porijekla Kina, predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje korisnika jer ne pruža zaštitu od udara i povreda.

Kaciga nije usklađena sa Naredbom o ličnoj zaštitnoj opremi, ne ispunjava sve zahtjeve iz standarda, a uočena je i nedovoljna apsorpcija udara sa oštećenjima konstrukcije proizvoda.

Svi uvoznici ovih proizvoda preduzeli su mjere povlačenja sa tržišta, a potrošačima koji su ih kupili, savjetuje se da ih vrate uvozniku ili u trgovinu gdje su kupljeni.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo