Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

Njemačka danas zatvara granice za putnike pet zemalja

Nemojte propustiti

Direktor Instituta “Robert Koch”, profesor Lothar Wieler rekao je na konferenciji za novinare u Berlinu da su mutacije virusa razlog za veliku brigu vlasti.

Njemačka od subote, 30. januara zatvara granice za Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku, Portugal, Južnu Afriku i Brazil, zbog rastućeg straha od širenja novih sojeva korone – to je objavila njemačka novinska agencija DPA, pozivajući se na izvore u Vladi.

U nedjelju će na listu tih pet zemalja biti dodati i Svazilend i Lesoto.

Zabrana će biti na snazi najkraće do 17. februara, ali sa izuzecima koji će se odnositi na državljane i rezidente Njemačke, kao i na zdravstvene radnike i putnike u tranzitu.

Njemačka je uspjela da smanji broj dnevnih novozaraženih na ispod 20.000 ove nedjelje, ali je Agencija za kontrolu bolesti danas pozvala građane da striktno poštuju mjere, imajući u vidu nove sojeve koronavirusa, za koje se smatra da su zarazniji.

Direktor Instituta “Robert Koch”, profesor Lothar Wieler rekao je na konferenciji za novinare u Berlinu da su mutacije virusa razlog za veliku brigu vlasti.

“Stižu nam izvještaji o rastućem broju infekcija zbog novih mutacija. Još uvek nemamo kompletnu sliku o svim karakteristikama ovih varijanti. Ne znamo još ni da li su opasniji, a ne zna se ni da li vakcinisani i pacijenti koji su preležali COVID-19 imaju imunitet na njih”, naveo je.

Vlada Njemačke prošle nedjelje je odlučila da produži stroge epidemiološke mjere do 14. februara. Škole, vrtići i sve prodavnice koje nisu neophodne ostaju zatvorene, nošenje zaštitnih maski je obavezno u javnom prevozu, a kompanije su u obavezi da omoguće zaposlenima da rade od kuće.

U Njemačkoj je do sada registrovano više od 2,19 miliona slučajeva, najmanje 55.752 smrtna ishoda, čime je ta zemlja peta najpogođenija virusom u zapadnoj Evropi, posle Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Španije i Italije.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Hana Hadžiavdagić pozirala potpuno gola: “OpetNajljepša kao od majke rođena”

Fotografija je na Instagramu već prikupila više od stotinu komentara Hana Hadžiavdagić, bh. influenserica sa adresom u Zagrebu, trenutno ljetuje...

Možda vas zanima i ovo