Petak, 5 ožujka, 2021

Njemačka danas zatvara granice za putnike pet zemalja

Nemojte propustiti

Krizni štab zabranio proslavu 8. marta u ZDK, pojačan inspekcijski i policijski nadzor

Član Kriznog štaba i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. Senad Huseinagić rekao je da su...

Odluka Kriznih štabova: Ovo su posljednje naredbe i mjere stanovništvu u BiH

Krizni štabovi kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine posljednjih dana najavljuju oštrije mjere i naredbe građanima u borbi protiv...

Čović: Imamo tri člana Predsjedništva BiH i to se neće nikada promijeniti

Zašto se ne bi svaki stanovnik ove države mogao kandidovati? Ali je suština da u Predsjedništvu sjedi bošnjački, hrvatski...

I Slovenija donira BiH 4.800 vakcina

U radnoj posjeti Bosni i Hercegovini danas je predsjednik Slovenije Borut Pahor koji se sastao sa članovima Predsjedništva BiH, ...

Direktor Instituta “Robert Koch”, profesor Lothar Wieler rekao je na konferenciji za novinare u Berlinu da su mutacije virusa razlog za veliku brigu vlasti.

Njemačka od subote, 30. januara zatvara granice za Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku, Portugal, Južnu Afriku i Brazil, zbog rastućeg straha od širenja novih sojeva korone – to je objavila njemačka novinska agencija DPA, pozivajući se na izvore u Vladi.

U nedjelju će na listu tih pet zemalja biti dodati i Svazilend i Lesoto.

Zabrana će biti na snazi najkraće do 17. februara, ali sa izuzecima koji će se odnositi na državljane i rezidente Njemačke, kao i na zdravstvene radnike i putnike u tranzitu.

Njemačka je uspjela da smanji broj dnevnih novozaraženih na ispod 20.000 ove nedjelje, ali je Agencija za kontrolu bolesti danas pozvala građane da striktno poštuju mjere, imajući u vidu nove sojeve koronavirusa, za koje se smatra da su zarazniji.

Direktor Instituta “Robert Koch”, profesor Lothar Wieler rekao je na konferenciji za novinare u Berlinu da su mutacije virusa razlog za veliku brigu vlasti.

“Stižu nam izvještaji o rastućem broju infekcija zbog novih mutacija. Još uvek nemamo kompletnu sliku o svim karakteristikama ovih varijanti. Ne znamo još ni da li su opasniji, a ne zna se ni da li vakcinisani i pacijenti koji su preležali COVID-19 imaju imunitet na njih”, naveo je.

Vlada Njemačke prošle nedjelje je odlučila da produži stroge epidemiološke mjere do 14. februara. Škole, vrtići i sve prodavnice koje nisu neophodne ostaju zatvorene, nošenje zaštitnih maski je obavezno u javnom prevozu, a kompanije su u obavezi da omoguće zaposlenima da rade od kuće.

U Njemačkoj je do sada registrovano više od 2,19 miliona slučajeva, najmanje 55.752 smrtna ishoda, čime je ta zemlja peta najpogođenija virusom u zapadnoj Evropi, posle Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Španije i Italije.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Potvrđeno: Vučićevim vakcinama ističe rok 29. marta! Evo šta kažu iz Agencije za lijekove

Agencija za kontrolu lijekova i medicinskih sredstava završila je provjeru kvaliteta 5.000 vakcina Covishield/AstraZeneca koje je Srbija donirala Bosni...

Možda vas zanima i ovo