Utorak, 27 srpnja, 2021

Njemačka i Francuska protive se planu EU o prijemu migranata

Nemojte propustiti

Njemačka i Francuska zahtijevaju da Evropska komisija promijeni plan naseljavanja migranata koji pristižu do obala Italije i Grčke. Prema planu Evropske komisije, Francuska i Njemačka trebaju primiti skoro 40 posto od 40.000 migranata iz Sirije i Eritreje koji se očekuju u naredne dvije godine.

“Privremeni mehanizam relokacije mora biti baziran na dva principa koji su od jednake važnosti: odgovornost i solidarnost”, zajednički su se putem saopćenja za javnost danas oglasile dvije zemlje.

Ravnoteža između ova dva principa nije postignuta u prijedlogu Komisije, dodaje se u saopćenju.

Francuska i Njemačka zahtijevaju da se u vidu imaju napori koje su ove dvije članice već učinile po pitanju međunarodne zaštite i drugih vidova pomoći.

Plan prihvatanja 40.00 Eritrejaca i Sirijaca izmijenjeni je plan Evropske unije da primi 20.000 migranata u periodu od slijedeće dvije godine i dodijeli im mjesta za stanovanje u zemljama članicama. Plan o primanju 20.000 migranata EU je donijela u osvit krize u Sredozemnom moru.

Prema izmijenjenom migracijskom planu Evropske komisije 40.000 izbjeglica će biti raspoređeno širom EU shodno šemi izrađenoj prema postojećoj populaciji, bruto domaćem proizvodu i stopi nezaposlenosti u državama.

To znači da će Njemačka, Francuska i Italija kao najjače ekonomske sile u EU morati prihvatiti većinu migranata.

U međuvremenu je evropska granična služba Frontex saopćila da je više od 5.000 migranata izbavljeno iz Sredozemnog mora u periodu od petka do nedjelje, što je najveći val migranata viđen ove godine.

Oko 1.820 migranata umrlo je ili nestalo u Sredozemlju od početka ove godine, podaci su Međunarodne organizacije za migracije.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo