Srijeda, 20 siječnja, 2021

Njemačka ide u lockdown od srijede: Evo do kad će trajati!

Autor:Bild

Nemojte propustiti

Joe Biden i Kamala Harris položili zakletvu

Joseph Biden zakletvu je položio pred predsjednikom Vrhovnog suda Johnom Robertsom. Uz Bidena su stajali supruga, djeca i unuče....

Christian Schmidt zvanično kandidat za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini: Velntin Inzko od početka bio obaviješten?

Njemačka odbacuje špekulacije koje su se pojavile u medijima o tome da je Šmitov dolazak dogovoren s Rusijom, da...

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine se konačno oglasilo o aferi Ikona

Iz ove pravosudne institucije informirali su javnost da je Tužilaštvo BiH​ jučer, 19. januara, zaprimilo zamolbu za sastanak glavne...

Profesor Kožljak: “Biden je rekao da posao u Bosni i Hercegovini nije završen, najvažnija stvar za BiH će se dogoditi uskoro…”

"Uprkos brojnim globalnim dilemama, kao i nagomilanim unutrašnjim pitanjima u SAD-u, Bosni i Hercegovini se pružila izuzetna prilika da...

Božićne dane, navodi se, trebalo bi slaviti samo s porodicama, ali ‘u znatno manjem broju nego inače. Ublažavanje ograničenja kontakta moguće je samo od 24. decembra do 26. decembra 2020.

Broj umrlih i novih infekcija je u Njemačkoj je zastrašujuć. Već sljedeće sedmice njemačke vlasti planiraju zatvoriti većinu maloprodajnih trgovina. Zatvaranje će trajati od 16. decembra do 10. januara.

– Do Božića je samo još 14 dana – samo 14 dana! Mi moramo poduzeti sve što je u našoj moći da ne dođemo ponovo u situaciju eksponencijalnog rasta broja inficiranih. Ja vam kažem: ukoliko sada do Božića budemo imali previše kontakata, i onda zbog toga to bude posljednji Božić koji smo proveli s našim djedovima i bakama, onda to znači da smo nešto krivo napravili. Mi to ne bi smjeli dozvoliti, dame i gospodo! – kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel prije četiri dana tijekom rasprave u njemačkom parlamentu Bundestagu.

U Njemačkoj tako od srijede (16.12.) kreće lockdown. Trajat će do 10. januara, javlja Bild.

Većina maloprodajnih trgovina biti će zatvorena. Iznimka su, navodi Bild, maloprodaja hrane, tržnice i izravni trgovci prehrambenim proizvodima, usluge preuzimanja i dostave, trgovine pićima, trgovine zdrave hrane, ljekarne, prodavaonice medicinske opreme, ljekarne, optičari, akustičari slušnih aparata, benzinske crpke, radionice za automobile i bicikle, banke i štedionice, pošte, kemijske čistionice, praonice rublja , kiosci, tržnice zaliha i hrane za kućne ljubimce, prodaja i veleprodaja božićnih drvca.

Frizerski saloni, kozmetički saloni, masažne ordinacije, studiji za tetoviranje i bit će zatvoreni.

– U razdoblju od 16. decembra 2020. do 10. januara 2021. kontakti također trebaju biti znatno ograničeni u školama. U to vrijeme o djeci treba brinuti kod kuće kad god je to moguće – navodi Bild.

Konzumacija alkoholnih pića u javnim prostorima biti će zabranjena tijekom istog razdoblja a oni koji se toga ne pridržavaju čekaju ih novčane kazne, prenosi 24sata.hr.

Božićne dane, navodi se, trebalo bi slaviti samo s porodicama, ali ‘u znatno manjem broju nego inače. Ublažavanje ograničenja kontakta moguće je samo od 24. decembra do 26. decembra 2020. Što znači, da su susreti s više od pet ljudi u principu su još uvijek mogući na Božić. Međutim, to se odnosi samo na ‘najuži obiteljski krug’.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Joe Biden i Kamala Harris položili zakletvu

Joseph Biden zakletvu je položio pred predsjednikom Vrhovnog suda Johnom Robertsom. Uz Bidena su stajali supruga, djeca i unuče....

Možda vas zanima i ovo