Subota, 10 lipnja, 2023

Njemačka inspekcija zatekla državljane BiH koji rade na crno

Nemojte propustiti

O daljem boravku dvojice bh. državljana sada će odlučiti nadležni organ za poslove sa strancima.

Financijska kontrola za rad na crno pri Glavnoj carinarnici u Dortmundu provjerila je u četvrtak, 17. februara jedan restoran u Hagenu na temelju anonimne dojave.

Zatečeno je sedam osoba koje rade u restoranu, među kojima su i dva bosanskohercegovačka državljanina. Kako bi mogli raditi u Njemačkoj, državljani BiH trebaju boravišnu dozvolu koja im daje pravo na rad.

Upravo se čita:  Stiže El Nino: Mnogim zemljama prijeti suša. Evo što čeka Europu

Dvojica muškaraca iz BiH prvo su se pokušala identificirati svojim karticama osiguranja. Kada su carinici insistirali da to nije dovoljno, na kraju su predočili bosanskohercegovačke iskaznice i pasoše. Nisu imali boravišne dozvole koje im daju pravo na rad, piše fenix-magazin.com.

Carinici su potom pokrenuli kazneni postupak zbog sumnje na nezakonit boravak te su dvojici muškaraca oduzeli lične dokumente. O daljem boravku sada će odlučiti nadležni organ za poslove sa strancima.

Upravo se čita:  Američki obavještajci objavili ko stoji iza rušenja brane u Ukrajini

“Vlasnik restorana rekao je carinicima da pretpostavlja da su muškarci iz BiH imaju hrvatske pasoše”, rekla je Andrea Münch, glasnogovornica Glavne carinarnice u Dortmundu.

“Kao poslodavac, vlasnik restorana sada je suočen s postupkom za pomaganje u ilegalnom boravku i nezakonitom zapošljavanju radnika. Ovdje je moguća kazna zatvora do deset godina i dodatna novčana kazna do 500.000 eura”, rekla je glasnogovornica.

Pročitajte još

Izdvajamo

Nikšić: Moguće da se odgodi izbor predsjednika SDP-a BiH

Poručio je da se ne namjerava kandidovati za predsjednika, ali da je vjerovatan prijedlog da se novi predsjednik bira...

Možda vas zanima i ovo