Srijeda, 27 siječnja, 2021

Njemačka je zaista obećana zemlja: Četri puta veće plate nego u BiH, a cijene skoro iste

Nemojte propustiti

Razgovor o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu: Evo šta je glavna tužiteljica rekla ukrajinskom ambasadoru!

Osim afere "ikona", na sastanku se razgovaralo o procesuiranju i radu na predmetima koji se odnose na sudjelovanje državljana...

Sutra zasjeda Krizni štab, poznata jedna od odluka koja će biti donesena?

Iako je više puta naglašavano da kantoni mogu donositi restriktivnije mjere, dva kantona su već ublažile mjere u odnosu...

Ovo se neće dopasti razbijačima BiH: Joe Biden i Angela Merkel razgovarali o Zapadnom Balkanu, najavljeno jačanje angažmana

Poznato je, inače, da se, kada je riječ o Zapadnom Balkanu, najčešće govori o BiH i Kosovu, jer su...

Oštre reakcije iz RS-a: Bisera Turković podrškom Sakibu Mahmuljinu udarila šamar suživotu

Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministarka inostranih poslova BiH, podržala je komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba...

Prema Savezu samostalnih sindikata, potrošačka korpa u BiH iznosi 1.822,07 KM, znači da možemo da kupimo samo polovinu onoga što nam je potrebno za život sa prosječnom platom.

Često se može čuti kako su namirnice u Njemačkoj jeftinije nego one u BiH, pogotovo kada se uporedi životni standard u našoj zemlji i u Njemačkoj, tj. naše plate sa njihovim.

Krenuvši od informacije da je u BiH prosječna mjesečna neto plaća 955 KM, a prosječna mjesečna neto plata u najvećoj europskoj ekonomiji, Njemačkoj, iznosi oko 3.680 KM, istražili smo kakav je omjer cijena osnovnih životnih namirnica.

Jedan litar mlijeka u Njemačkoj košta 1,65 KM, a u BiH 1,55, za tri litra ulja Njemci izdvajaju 7,15 KM, a mi 2,05 KM za litar. Sokovi su u Njemačkoj nešto jeftiniji, dva litra soka od narandže možete kupiti za 2,30 KM, dok u BiH za litar soka izdvajamo oko 2,00 KM. 250 grama putera u Njemačkoj košta 2,90 KM, a kod nas 3,50.

Mali hljeb od 400 grama u BiH košta 1,00 KM, a prema stranici Numbeo za 500 grama hljeba u Njemačkoj morate izdvojiti 2,60KM.

Iako su neke osnovne namirnice nešto skuplje u “obećanoj zemlji” za kojom većina žudi, to ne mijenja činjenicu da je njemačka prosječna plata veća za oko četiri puta od naše.

Prema Savezu samostalnih sindikata, potrošačka korpa u BiH iznosi 1.822,07 KM, znači da možemo da kupimo samo polovinu onoga što nam je potrebno za život sa prosječnom platom.

Samu potrošačku korpu čine kategorije: prehrana – 47,5 posto, stanovanje i komunalne usluge – 17,1 posto, higijena i održavanje zdravlja – 8,4 posto, obrazovanje i kultura – 4,4 posto, odjeća i obuća – 7,7 posto, prijevoz – 6,7 posto i održavanje domaćinstva – 8,2 posto.

Dok je u Njemačkoj smještaj izrazito skup, Njemci izdvajaju za prehranu tek 18,41 posto, za razliku od nas, koji bi na hranu trebali trošiti 47,5 posto da nam je plata 1.822 KM koliko iznosi potrošačka korpa.

Selvedin Šatorović predsjednik Saveza samostalnih sindikata kaže da je ovo nažalost istina, hrana je jeftinija u Njemačkoj, a osim hrane ističe da je slična situacija i sa gorivom gdje dosta država Zapadne Evrope imaju jeftinije gorivo nego BiH.

– To je pokazatelj da građani BiH žive na rubu siromaštva. Postoji statistički podatak da preko 50 posto radnika u BiH zarađuje do 500 KM, ističe Šatorović.

Poručuje da bi se u BiH živjelo normalno prosječna plata bi trebala da bude na nivou potrošačke korpe, znači negdje oko 2.000 KM.

– Danas imate situaciju da neki pregovaraju da i ovo što imamo je previše, zato SSS potencira priču da najniža plata bude oko 1.000 KM, jer bi tek tada BiH pružila priliku svojim građanima da žive i rade normalno, rekao je Šatorović.

Kako onda ljudi preživljavaju u našoj zemlji? Šatorović kaže da je to moguće jer je 95 posto radnika kreditno zaduženo, da isti procenat radnika do iduće plate posuđuje novac, i da dosta stanovništva u BiH neki iz dijaspore pomaže kroz neku vrstu donacija.

– To je način da se ovdje preživi i to je činjenično stanje, rekao je Šatorović.

Marin Bago aktivist za zaštitu prava potrošača dijeli mišljenje sa Šatorovićem.

– To je odavno jedan nesklad, odnos primanja i cijena. Nije poenta kolika je nekome plaća već sta može kupiti za te novce. Za našu prosječnu plaću ne može izdržavati porodicu pa čak i sa dvije prosječne plaće, govori Bago.

Poručuje da se moramo ili zaduživati ili odricati nečega, i samim time život više nije kvalitetan.

– U toj prosječnoj košarici od oko 2.000 KM nema nikakvog luksuza. Tu su osnovne potrebe, lako je izračuniti koliko se odričite. Ako se odričete sporta, kulture, higijene, vi ste automatski niže biće, i ne možete se više zvati građaninom ni slobodnim čovjekom, rekao je na kraju Bago za Oslobođenje.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Političarka iz Mostara koja je popljuvala Željka Komšića: “BiH treba podijeliti na četiri regije”

Vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Mostara Boška Ćavar kazala je za N1 kako nije “ni Komšićeva ni Čovićeva...

Možda vas zanima i ovo