Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Njemačka kancelarka Angela Merkel stiže u BiH 9. jula?

Nemojte propustiti

Angela Merkel, njemačka kancelarka i jedna od najuticajnijih žena svijeta, početkom jula dolazi u službenu posjetu BiH, saznaju “Nezavisne” iz izvora u Savjetu ministara BiH.

Kako saznaje list, Merkelova se uveliko priprema za službenu posjetu državama regije, a njen dolazak u Bosnu i Hercegovinu tačno je planiran za 9. jul.

Osim posjete BiH, kancelarka Merkel će, prema nepotvrđenim informacijama, posjetiti i srbijansku prijestolnicu Beograd, a takođe i glavni grad Albanije, Tiranu. Posjeta ostalim državama regije zasad nije u planu. Iako još nisu poznati razlozi za posjetu njemačke kencelarke Sarajevu, ovaj njen dolazak je nesumnjivo podrška novom evropskom pristupu BiH, kao i njemačko-britanskoj inicijativi, koja podrazumijeva ubrzane integracije, ali i socijalno-ekonomske reforme u zemlji.

Angela Dorothea Merkel, 34. predsjednica njemačke vlade, prvi put je izabrana krajem 2005. gofine, i do sada nije dolazila u posjetu BiH (kao ni u dzge države regije) no inicirala je nekoliko značajnih diplomatskih akcija usmjerenih na stabilizaciju prilika u BiH i regiji.

Pored ostalog, sredniom protekle godine organizirala je sastanak lidera balkanskih država u Berlinu na kome su sudjelovali predstavnici BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Albanije i EU-a. Na konferenciju u Berlinu pozvani su premijeri, ministri vanjskih poslova i ministri privrede iz navedenih država kako bi usuglasili reginalne infrastrukturne projekte koji bi se finansirali sredstvima EU i Evropske investicijske banke.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Jasno i nedvosmisleno negiranje genocida! Dodikov savjetnik potpisao peticiju i najavio ozbiljnije prikupljanje potpisa

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i...

Možda vas zanima i ovo