Njemačka krivac za pad proizvodnje u Bosni i Hercegovini? | | Bh-index

Njemačka krivac za pad proizvodnje u Bosni i Hercegovini?

Biznis> Ekonomija> Industrija    Datum: 30.11.2019.    
Autor: Oslobođenje

IlustracijaMirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH kaže kako se pad industrijske proizvodnje veže uz firme koje su glavni izvoznici.

Iako su Nijemci prije desetak dana objavili da nisu u recesiji, očito je, kako kaže predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović, ili da jesu u recesiji ili su na granici, kao i to da to već ima uticaja na BiH.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, trendovi u kretanju industrijske proizvodnje pogoršani su u oktobru, te ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u oktobru 2019. godine u poređenju sa septembrom bilježi pad za 1,5 posto. Podaci kažu i da u oktobru ove, u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, industrijska proizvodnja bilježi pad za 10,4 posto.

– To je sve zbog Njemačke. Oni već dižu ručnu za potrošnju i štede. Prvi vid industrije na kojoj štede su auto i industrija namještaja, tako da se to već odrazilo na autoindustriji u BiH, kao i na industriji namještaja, a to su naše značajne izvozne grane. Ne smijemo zaboraviti ni to da je Aluminij stao sa radom, a on je bio ozbiljan proizvođač. Ono što mi sada moramo je da gledamo na Njemačku hoće li ona napraviti neke interne mjere da poboljšaju potrošnju, pa da se to vrati na staro ili će to ići dalje, jer činjenica je da je Njemačka naš glavni vanjskotrgovinski partner, kaže Smailbegović, prenosi Oslobođenje.

Da je sve to zbog problema u Njemačkoj, smatra i Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH, koji kaže kako se pad industrijske proizvodnje veže uz firme koje su glavni izvoznici u ovom sektoru.

– Recesijski period u Njemačkoj prvenstveno se odrazio na sve u lancima dobavljača, tako da je to glavni razlog za pad proizvodnje i kod nas. Statistika zahtijeva neku dublju analizu, da vidimo tačno šta je, koji su ugovori vezani posljedično sa tim smanjenjem obima industrijske proizvodnje u zapadnoj Evropi, jer je Evropa glavno tržište za naše proizvođače iz oblasti industrijske proizvodnje, poručio je Jašarspahić.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.