Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Njemačka ministrica vanjskih poslova u posjeti BiH: “Ne želimo prepustiti Balkan utjecaju Rusije”

Nemojte propustiti

Prije dolaska u Sarajevo, Annalena Baerbock je za njemačke medije podvukla da se želi suprotstaviti preovlađujućem ruskom utjecaju i da je to povodom posjete zemljama Zapadnog Balkana.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock stigla je sinoć u službenu pšosjetu Bosni i Hercegovini, gdje će sa bh. zvaničnicima razgovarati o aktuelnim problemima.

Sa Baerbock je došao i Manuel Sarrazin, novoimenovani specijalni izaslanik Vlade Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana. Osim Bosne i Hercegovine, njih dvoje će posjetiti još i Kosovo i Srbiju te Moldaviju.

Šefica njemačke diplomatije je danas je zakazala niz sastanaka sa bh. zvaničnicima, od kojih je jedan već počeo s našom ministricom vanjskih poslova Biserom Turković.

Upravo se čita:  Učenici vraćeni s ekskurzije u Neumu: Sumnja se na trovanje hranom

Zatim će usljediti sastanci sa članovima Predsjedništva BiH, članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom te gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić i predstavnicima civilnog društva.

Prije dolaska u Sarajevo, Annalena Baerbock je za njemačke medije podvukla da se želi suprotstaviti preovlađujućem ruskom utjecaju i da je to povodom posjete zemljama Zapadnog Balkana.

Prije nego što je stigla u bosansku prijestolnicu, Baerbock je rekla da želi “jasno staviti do znanja da ovu regiju u srcu Evrope neće prepustiti utjecaju Moskve”.

Baerbock je priznala da su mnoge zemlje u regionu “razočarane i zanemarene posljednjih godina”.

Upravo se čita:  Bosnu i Hercegovinu za četiri godine napustilo šest i po hiljada profesionalnih vozača: "Najgore tek slijedi"

“Glumci poput Rusije, koji nemaju interesa za europsku budućnost i ne bježe od potpirivanja neriješenih sukoba. Europa je posljednjih dana pokazala da je “sposobna za akciju i odlučna” da se suprotstavi agresivnim akcijama ruskog predsjednika Vladimira Putina. Sada Europljani moraju da pokažu da su spremni sa istom energijom da na kreativan i okrenuti budućnosti angažuju u zemljama europskog susjedstva”, kazala je Baerlock, prenosi Frankfurter Algenmaine.

Upravo se čita:  Brat glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanka Kajganića uhapšen zbog krađe automobila

Da je europska budućnost država Zapadnog Balkana politički prioritet savezne vlade govori i činjenica da je stvorena nova funkcija specijalnog izaslanika za ove zemlje, koju će obavljati poslanik Zelenih Manuel Sarrazin, koji će pratiti Baerbocka u Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji.

Ministrica potom putuje u Republiku Moldaviju, za koju kaže da trenutno najteže osjeća posljedice ruskog agresorskog rata.

“Nećemo dozvoliti da se udarni talasi koje je izazvala Rusija prošire na druge zemlje u Europi”, dodala je Baerbock.

Pročitajte još

Izdvajamo

Policija jučer zaustavila deset vozača bez vozačke dozvole

Deset osoba isključeno je iz saobraćaja zbog upravljanja motornim vozilom bez položenog vozačkog ispita U protekla 24 sata na području...

Možda vas zanima i ovo