Nedjelja, 9 svibnja, 2021

Njemačka najavljuje preokret: Šta će biti s osobama koje su primile jednu ili dvije doze vakcina protiv korone!?

Autor:Hina

Nemojte propustiti

Uoči sastanka predstavnika savezne i pokrajinskih vlada o daljnjem procesu vakcinisanja protiv koronavirusa, predstavnici centralne vlasti u Berlinu traže izuzetke od mjera za vakcinisane i one koji su preboljeli Covid-19.

Mediji citiraju dokument savezne vlade po kojem će se raspravljati o povlasticama za građane koji su primili vakcinu i preboljeli tu zaraznu bolest.

Te bi osobe bile izuzete od ograničenja privatnih kontakata, a one koje su primile obje doze vakcina, bile bi oslobođene od obaveze testiranja i karantina nakon povratka iz inostranstva, prenosi Hina.

Vlada se poziva na procjenu državnog epidemiološkog Instituta “Robert Koch” da su vakcinisane osobe manje opasne za prijenos zaraze od onih koje su negativne na testu.

Savezna ministrica pravosuđa Christine Lambrecht (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) objasnila je u razgovoru za dnevnik Handelsblatt kako se ne radi o povlasticama nego o “vraćanju temeljnih prava građana“ koje su privremeno ukinute zbog borbe protiv pandemije.

Ukidanje ograničenja za vakcinisane podržavaju i demokršćanski političari te predstavnici općina i gradova.

“Vakcinisanim osobama bi u najkraćem mogućem roku trebalo omogućiti sva ona prava kao i onima koji su negativni na testu“, rekao je predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) i kancelarski kandidat demokršćana Armin Laschet u razgovoru za “Sueddeutsche Zeitung”.

Pozitivno mišljenje o izuzecima od ograničenja za vakcinisane dalo je i vladina etička komisija.

“Ravnopravni tretman vakcinisanih, onih koji su preboljeli koronavirus i osoba s negativnim testom nije problematičan s etičkog stava“, rekla je predsjednica vijeća Alena Buyx.

Ukidanje prioriteta pri vakcinisanju

Na sastanku kancelarke Angele Merkel i predstavnika saveznih pokrajina u ponedjeljak poslije podne bi trebalo biti riječi i o ukidanju prioriteta pri vakcinisanju.

Neke savezne pokrajine već su ukinule vakcinisanje po prioritetnim grupama za one koji žele primiti vakcine “AstraZeneca”.

Na sastanku bi trebalo biti riječi i o tome kako ljekare opće prakse pojačano uključiti u vakcinisanje građana.

Prvu dozu vakcina u Njemačkoj dosad je primilo oko 19 miliona građana (23 posto), a obje nešto manje od šest miliona građana (sedam posto).

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Igor Kalabuhov, ambasador Rusije u BiH: Došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a

On je naveo da je “OHR postao kočnica na putu uzajamnog dogovaranja za BiH i da je visoki predstavnik...

Možda vas zanima i ovo