Petak, 24 ožujka, 2023

Njemačka nasušno treba radnike s Balkana: “Tko može da živi od svojih ruku, mora odmah imati dozvolu za rad”

Nemojte propustiti

Slike haosa i gužvi na njemačkim aerodromima, i hiljade otkazanih letova na početku sezone ljetovanja, natjerale su Vladu da interveniše i obeća ekspresno izdavanje radnih dozvola.

Uskoro bi doseljavanje i zapošljavanje u Njemačkoj moglo još da se olakša. Jer, milioni radnika nedostaju i mnogi bi da se pronađu. To diktira demografiju i Njemačke i Balkana, piše DW.

Da dođe svako ko može da radi! Tako se ukratko može opisati apel Kristijana Dira, šefa poslaničke grupe Liberala u njemačkom parlamentu.

„Nakon faze gastarbajtera šezdesetih i sedamdesetih, tržište rada se zatvaralo“, rekao je Dir listu Velt. „Mora da bude obratno. Danas deviza mora da glasi: svako ko može da živi od svojih ruku, mora odmah imati dozvolu za rad.”

Bio bi to uobičajeni istup jednog ekonomskog liberala, da nije dvije stvari: Liberali su sada na vlasti, zajedno sa Socijaldemokratama i Zelenima. Još važnije – izjavi Kristijana Dira prethodili su dramatični apeli iz niza branši koje naprosto ne mogu da nađu dovoljno radne snage u Njemačkoj.

Slike haosa i gužvi na njemačkim aerodromima, i hiljade otkazanih letova na početku sezone ljetovanja, natjerale su Vladu da interveniše i obeća ekspresno izdavanje radnih dozvola. Jer, tokom pandemije su aerodromi i avio-kompanije otpuštali ljude, a danas im nedostaje preko sedam hiljada zaposlenih.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Arifhodžić reagovao povodom ‘još jedne zlonamjerne izjave Ambasade Ruske Federacije u BiH’

Iz Kabineta člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića stiglo nam je pismo koje u nastavku prenosimo u cijelosti i...

Možda vas zanima i ovo