Petak, 3 prosinca, 2021

Njemačka neće slati novac RS-u? Heiko Mass o opasnoj politici Milorada Dodika: Razmislit ćemo o pojedinačnim sankcijama

Nemojte propustiti

– Takva politika ne šteti samo ljudima u Bosni i Hercegovini. Ona unazađuje i sav napredak koji je na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma postignut tokom dugog niza godina uz ogromnu podršku međunarodne zajednice, EU i Njemačke – kazao je njemački ministar

Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Mass komentarisao je izvještaj visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji nije imao priliku da ga predstavi u Vijeću sigurnosti, kazavši da dijeli mišljenje da je ono što trenutno proživljavamo u BiH najgora politička kriza od završetka rata 1995. godine.

Osvrnuo se i na opasnu politiku Milorada Dodika i eventualne sankcije za vlasti RS-a poručivši da ga pogađa kada čuje da se ljudi u zemlji čak ponovo plaše nasilja.

– Za to je prvenstveno odgovorna opasna i neodgovorna secesionistička politika vlade Republike Srpske. Nakon povlačenja iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, sljedeća odluka treba, prema svemu sudeći, da bude povlačenje iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) i državnih poreskih organa, pa čak i formiranje vlastite vojske. Ova nacionalistička politika otvara stare rane i ugrožava mirnu budućnost cijele zemlje. Ovakav put ne rješava nijedan jedini problem, a stvara mnogobrojne nove probleme, posebno za ljude u Republici Srpskoj. Permanentna kriza praćena institucionalnim haosom, paralizom očajnički potrebnih reformi i daljnje rastuće tenzije otjerat će investitore iz zemlje, povećati broj nezaposlenih i intenzivirati odlazak stanovništva – kazao je Haiko Mass u razgovoru za Klix.

Na pitanje da li je Njemačka spremna nezavisno od SAD-a ili institucija EU uvesti sankcije Miloradu Dodiku i ostalima koji podrivaju državne institucije, Mass kaže da oni neće skrštenih ruku pratiti nastavak ove neodgovorne politike.

– Takva politika ne šteti samo ljudima u Bosni i Hercegovini. Ona unazađuje i sav napredak koji je na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma postignut tokom dugog niza godina uz ogromnu podršku međunarodne zajednice, EU i Njemačke – kazao je.

Naglašava da Njemačka pruža najveću bilateralnu podršku Bosni i Hercegovini.

– No, sasvim je jasno: mi niti možemo niti hoćemo usmjeravati novac njemačkih poreskih obveznika u entitet koji aktivno radi na uništavanju Bosne i Hercegovine kao države. A razmislit ćemo i o pojedinačnim mjerama protiv onih koji dovode u pitanje teritorijalni integritet ove zemlje – kategoričan je Mass.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tokom gostovanja na RTRS-u: Ministar u Vladi RS-a i Dodikov koalicioni partner priznao genocid u Srebrenici

Đokićeva Socijalistička partija je dugogodišnji koalicioni partner SNSD-a te je još od 2006. godine dio vladajuće većine u Republici...

Možda vas zanima i ovo