Petak, 15 listopada, 2021

Njemačka odlučila u sedam dana potjerati azilante s Balkana

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova pripremilo je prijedlog zakona po kojem bi sve balkanske zemlje koje nisu u EU bile proglašene sigurnim zemljama, a glavni cilj toga zakona jest onemogućiti državljanima tih zemalja da u Njemačkoj podnose zahtjev za azil.

Statistički podaci, naime, govore da svaki četvrti podnositelj zahtjeva za azil u Njemačkoj dolazi iz balkanskih zemalja. Gotovo sve zahtjeve azilanata iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije njemačke vlasti odbijaju zato što se smatra da državljani tih zemalja nisu u situaciji da budu politički progonjeni.

Prijedlog novoga zakon vrlo je restriktivan. Ako azilant iz neke od ovih zemalja dođe u Njemačku i podnese zahtjev za azil, morat će u roku od sedam dana napustiti zemlju, neće se moći žaliti na odbijenu molbu za azil, a neće imati ni pravo na socijalnu pomoć ni bilo kakvu drugu financijsku potporu.

Njemačke vlasti smatraju da većina onih koji dođu i zatraže azil imaju isključivo financijske motive. Tražitelji azila na ovaj način pokušavaju riješiti svoje egzistencijalne probleme, barem na neko vrijeme.

Samo tokom 2013. iz tih zemalja je u Njemačku došlo 22.495 azilanata, a od njih je 18.001 bio iz Srbije. Broj azilanata naglo se povećao kada je 2009. ukinut vizni režim s Makedonijom, Crnom Gorom i Srbijom, a godinu dana poslije s Bosnom i Hercegovinom i Albanijom. U Njemačku je lani došlo više od 100.000 tražitelja azila.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo