Petak, 22 listopada, 2021

Njemačka oštro protiv hrvatskog viđenja uređenja BIH, Merkel za građanski koncept

Nemojte propustiti

U diplomatskim krugovima tvrdi se da je turski predsjednik Recep Erdoğan izlobirao kod njemačke kancelarke Angele Merkel da Njemačka pokrene inicijativu za novo preuređenje BiH, a neki izvori kažu da se navodno već piše promemorija po kojoj bi se BiH uredilo kao građansku državu.

Četiri se puta u posljednjih osam mjeseci između Hrvatske i Njemačke, iza zatvorenih vrata institucija EU, događao žestok verbalni okršaj, piše Večernji list i navodi da je to svaki put bilo zbog Bosne i Hercegovine, kad se pripremalo zajedničko stajalište EU o BIH.

Njemačka i Hrvatska u pogledu BiH imaju različite poglede. Naime, Njemačka inzistira da BiH bude uređena kao građanska država, što je koncept po kojem građanin prava crpi i uživa kao građanin i pojedinac, a ne kao pripadnik etničke skupine i kao takav primjenjiv je u većini država, a Hrvatska se tome protivi, apostrofirajući specifičnost BiH te smatrajući da bi takvo rješenje imalo kobne posljedice po stabilnost te države i po hrvatski narod te inzistira na izmjeni izbornog zakonodavstva kao preduvjetu i jamstvu jednakopravnosti svih triju konstitutivnih naroda.

U diplomatskim krugovima tvrdi se da je turski predsjednik Recep Erdoğan izlobirao kod njemačke kancelarke Angele Merkel da Njemačka pokrene inicijativu za novo preuređenje BiH, a neki izvori kažu da se navodno već piše promemorija po kojoj bi se BiH uredilo kao građansku državu. Hrvatska, s druge strane, tvrdi da njemačka inicijativa o građanskom konceptu BiH dovodi u opasnost.

Taj spor oko koncepta BiH jedan je od elemenata u kojem treba promatrati njemački oštri stav prema Hrvatskoj u vezi s arbitražom sa Slovenijom, piše Večernji.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Evropski parlament se “ujedinio” zbog BiH, stigla i reakcija iz RS

Kako je kazao Radišić, ovo je rijedak slučaj da su predstavnici različitih političkih opcija u Evropskom parlamentu nastupili zajednički. Savjetnik...

Možda vas zanima i ovo