Utorak, 18 siječnja, 2022

Njemačka povukla odluku o odlikovanju negatora genocida u Srebenici

Nemojte propustiti

Nakon alniza vrlo oštrih reakcija, Njemačka je najprije otkazala ceremoniju predaje odlikovanja u svojoj ambasadi u Izraelu.

Savezni ministar vanjskih poslova Njemačke odlučio je povući prijedlog da se dodijeli Orden za zasluge Savezne Republike Njemačke profesoru Gideonu Griefu, koji je bio član komisije oformljene od Vlade RS za “reviziju događaja u Srebrenici”, a koji je “utvrdio” da se “ne može tvrditi da se u Srebrenici dogodi genocid” (uprkos svim presudama međunarodnih i domaćih sudova).

Ova informacija navodi se u pismu koje je predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier uputio dr. Esnafu Begiću, predsjednik Upravnog odbora Islamskog koledža u gradu Osnabrik.

“Mogu vas obavijestiti o ovome: Savezni ministar vanjskih poslova povukao je svoj prijedlog da se profesoru Greifu dodijeli Orden za zasluge Savezne Republike Njemačke. Profesor Greif stoga nije odlikovan Ordenom za zasluge. Ova odluka ne umanjuje zasluge koje je profesor Greif stekao u istraživanju Holokausta i njemačkih Jevreja koji su emigrirali u Izrael”, stoji u kratkom pismu njemačkog predsjednika, piše politički.ba.

Begiću je ono poslato kao odgovor na njegovu oštru reakciju na najavu da će se Griefu dodijeliti orden.

“U profesionalnoj biografiji gosp. Greifa postoji jedan krajnje kontroverzan i problematičan detalj, a koji na planirano odlikovanje baca – blago rečeno – upitno svjetlo. Gosp. Greif je, naime, predvodio jednu komisiju koja je od strane Vlade bosanskohercegovačkog entiteta RS bila angažirana s ciljem istraživanja događaja u masakru u Srebrenici iz jula 1995. godine. Uprkos činjenici da je ovaj masakar u više presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (Tribunal Ujedinjenih nacija za ratne zločine) i Međunardonog suda u Hagu označen i vrednovan kao genocid nad bošnjačkim stanovništvom ove, od strane Ujedinjenih nacija formalno zaštićene, faktički međutim izdate enklave, gosp. Greif je u svom komisijskom izvještaju ustvrdio da u Srebrenici ne može biti govora o genocidu. Osim toga je relativizirao dokazani i provjereni broj od 8.372 pod komandom tadašnjeg srpskog generala i u međuvremenu međunarodnopravno i pravomoćno na kaznu doživotnog zatvora osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića ubijenih bošnjačkih muškaraca i mladića u Srebrenici. Ovaj broj je smanjio na oko 3.500”, navedeno je u pismu koje je dr. Begić uputio njemačkim vlastima”, napisao je Stav.ba.

Nakon njegovog, ali i niza drugih, vrlo oštrih reakcija, Njemačka je najprije otkazala ceremoniju predaje odlikovanja u svojoj ambasadi u Izraelu.

Sada je Ministarstvo vanjskih poslova odlučilo da prijedlog za dodjelu ordena Griefu u potpunosti povuče.

Više s weba

Izdvajamo

DEFINITIVNO STIŽU SANKCIJE: Nijemci Dodika više ne žele vidjeti ni ‘nacrtanog’

– Ne može Dodik 15 godina rušiti državu i biti u korupciji, a onda se vratiti u Predsjedništvo bez...

Možda vas zanima i ovo