Srijeda, 19 siječnja, 2022

Njemačka priznala da lobira: Uvodi li EU sankcije Miloradu Dodiku?

Autor:Reuters

Nemojte propustiti

“Napori za otcjepljenje su neprihvatljivi, a to također znači – a ja sam ovdje lobirala za to – da se postojeći režim sankcija sada koristi i protiv gospodina Dodika”, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova

Nova njemačka vlada pozvala je u ponedjeljak Evropsku uniju da uvede sankcije članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku, koji ima za cilj da svoju “autonomnu Republiku Srpsku povuče iz Oružanih snaga, pravosuđa i poreskog sistema BiH”, piše Reuters.

“Napori za otcjepljenje su neprihvatljivi, a to također znači – a ja sam ovdje lobirala za to – da se postojeći režim sankcija sada koristi i protiv gospodina Dodika”, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock novinarima nakon sastanka sa kolegama iz EU u Briselu.

Ona je ponovila komentare svog prethodnika Heika Maasa, dan prije nego što bi ministri za evropska pitanja EU trebali razgovarati o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Lideri EU će detaljnije razgovarati o situaciji na Balkanu na samitu sa istočnim susjedima bloka u srijedu.

Više s weba

Izdvajamo

CIK će opet od Ministarstva finansija BiH tražiti novac za izbore

Centralna izborna komisija BiH ovim putem želi informirati javnost u Bosni i Hercegovini da Ministarstvo finansija i trezora BiH...

Možda vas zanima i ovo