Subota, 21 svibnja, 2022

Njemačka razmatra razmještanje vojske u misiji EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

Autor:Klix.ba

Nemojte propustiti

Njemačke snage bi trebale biti raspoređene u misiji EUFOR Althea prije održavanja izbora planiranih za 2. oktobar 2022. godine.

Njemačka od 2012. godine ne učestvuje u misiji EUFOR-a, ali Annalena Baerbock, ministrica vanjskih poslova te zemlje navodno želi da rasporedi njemačku vojsku kako bi pružila podršku stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Prema mišljenju Baerbock, njemačke oružane snage treba uzeti učešće u EUFOR-ovoj misiji u Bosni i Hercegovini. Portal Pionner je objavio ovo u utorak pozivajući se na izvore bliske njemačkoj vladi.

Prema informacijama, njemačke snage bi trebale biti raspoređene u misiji EUFOR Althea prije održavanja izbora planiranih za 2. oktobar 2022. godine.

Predstavnici stranke Zelenih su već razmjenili mišljenje sa koalicionim partnerima u Bundestagu o ovom pitanju. Nije poznat tačan broj trupa koje planiraju da razmisle, ali će se vjerovatno raditi o nekoliko desetina do par stotina vojnika.

Podsjetimo, EUFOR je u okviru svojih nadležnosti već pojačao kontigent u Bosni i Hercegovini sa dodatnih 500 vojnika te njegove snage trenutno broje ukupno 1.100 vojnika. Posljednje pojačanje se sastoji od vojnika iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Novi pravilnik: Kraj radnicima koji zloupotrebljavaju bolovanje?

Novi način suzbijanja zloupotrebe bolovanja samo je jedan korak u rješavanju problema u ovoj oblasti, kažu u Uniji udruženja...

Možda vas zanima i ovo