Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022

Njemačka razmatrala putovanja u zemlje koje nisu članice EU i Schengenske zone

Nemojte propustiti

NJEMAČKA – Od početka pojave korone u ovoj državi potvrđeno je ukupno 236.429 slučajeva zaraze, a umrlo je 9.280 oboljelih.

Vlasti Njemačke jučer su za dvije sedmice produžile upozorenje građanima za putovanja u zemlje nečlanice Evropske unije i Schengenske zone, javlja agencija Anadolija.

Glasnogovornica njemačke vlade Ulrike Demmer saopćila je da je ranije upozorenje važeće do 31. augusta, a da su novom odlukom državljani te zemlje upozoreni na putovanja do 14. septembra.

I glasnogovornica njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Andrea Sasse je kazala da je teško predviđati situaciju vezanu te je najavila da će njemačka vlada revidirati svoju odluku i sredinom septembra.

“Ukoliko dođe do poboljšanja epidemiološke slike, moguće je da se upozorenja na putovanja u neke zemlje ili regije ukinu”, kazala je Sasse.

U martu je njemačka vlada izdala upozorenje građanima da izbjegavaju putovati u sve zemlje, ukoliko je to moguće.

Tri mjeseca kasnije Njemačka je ukinula upozorenje građanima na putovanja u članice Evropske unije i Schengenske zone, ali je upozorenje ostalo za sve treće zemlje.

Treba reći da je početkom augusta Njemačka djelomično ukinula upozorenje na putovanja u Tursku i tako građanima dala zeleno svjetlo za odmore u turističkim destinacijama koje su popularne među Nijemcima, uključujući Antaliju, Izmir, Fethiye i Aydin.

Uporedo s tim, njemačke vlasti su jučer zabranile održavanje protesta koji su najavljeni za subotu.

Više s weba

Izdvajamo

Željko Komšić kod pape Franje

Nakon audijencije kod pape Franje, predsjedavajući Predsjedništva BiH sastat će se sa kardinalom Pietrom Parolinom Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine...

Možda vas zanima i ovo