Njemačka se uveliko sprema za novi val korone

Ilustracija

“Saveznim zemljama se mora omogućiti da reaguju brzo u slučaju ponovnog rasplamsavanja pandemije. Za to su im potrebni instrumenti sa zakonskom osnovom. Mi se moramo pripremiti na hladnija godišnja doba”, rekao je savezni ministar Lauterbach.

Ministri zdravstva njemačkih saveznih zemalja zatražili su u ponedjeljak od saveznih vlasti pripreme za novi val koronavirusa koji se očekuje na jesen.

“Pandemija koronavirusa još nije okončana. Mi se ne smijemo zavaravati aktuelnim smanjivanjem incidencije”, rekla je ministrica zdravstva savezne zemlje Saska-Anhalt Petra Grimm-Benne koja trenutno predsjedava konferencijom pokrajinskih ministara zdravstva.

Upravo se čita:  Šokirali se kada su ga zaustavili - Njemačka policija iz saobraćaja isključila autobus iz Bosne i Hercegovine: "Bio je tempirana bomba"

Prema zahtjevu ministara saveznih zemalja koji je predočen saveznom ministru zdravstva Karlu Lauterbachu, od saveznih vlasti se traži sastavljanje “velikog plana” koji sadrži i zakonske promjene koje bi omogućile brzo uvođenje mjera u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije.

I Grimm-Benne i Lauterbach su izrazili bojazan od novih varijanti virusa na jesen.

Savezni ministar zdravstva Lauterbach je pozdravio zahtjeve pokrajinskih ministara.

Upravo se čita:  "Cijena će biti puno veća nego 1945." - Medvedev: Spremni smo za sukob s NATO-om

“Saveznim zemljama se mora omogućiti da reaguju brzo u slučaju ponovnog rasplamsavanja pandemije. Za to su im potrebni instrumenti sa zakonskom osnovom. Mi se moramo pripremiti na hladnija godišnja doba”, rekao je Lauterbach.

On je najavio i koncept protiv eventualnog ponovnog izbijanja pandemije koji predviđa brzo uvođenje poznatih mjera ograničavanja pristupa samo osobama koje su vakcinisane ili su preboljele koronavirus ili su negativno testirane.

Upravo se čita:  EU zabranila šljokice i sjajila u kozmetici: Trgovci najavljuju velike rasprodaje

Moguće je da će biti i ponovo uvođenje obaveze nošenja maske u zatvorenim prostorima.

Sadašnji prošireni Zakon o suzbijanju zaraza je u ovom obliku na snazi do kraja septembra.

Krajem marta u Njemačkoj su ukinute sve mjere osim nošenja maski u sredstvima javnog prijevoza i zdravstvenim ustanovama.