Subota, 4 prosinca, 2021

Njemačka stavila Bosnu i Hercegovinu na crvenu listu: Ako niste cijepljeni, evo šta vas očekuje

Autor:Agencije

Nemojte propustiti

Za sve povratnike u Njemačku obavezna je prijava prije dolaska u Njemačku, a cijepljene ili osobe koje su preboljele virus mogu prilikom prijave ubaciti svoj certifikat o cijepljenju, čime su oslobođene karantene nakon povratka.

Njemačka je svrstala Bosnu i Hercegovinu među zemlje visokog epidemiološkog rizika, što znači da će osobe koje nisu cijepljene ili nisu preboljele koronavirus morati u desetodnevnu samoizolaciju u dolasku iz BiH, saopćio je državni Epidemiološki institut Robert Koch.

Odluka je na snazi od danas.

Samoizolacija se može prekinuti tek nakon pet dana predočenjem negativnog testa ili potvrde o cijepljenju.

Za sve povratnike u Njemačku obavezna je prijava prije dolaska u Njemačku, a cijepljene ili osobe koje su preboljele koronavirus mogu prilikom prijave ubaciti svoj certifikat o cijepljenju, čime su oslobođene karantene nakon povratka.

1. novembra stupa na snagu propis prema kojem osobama koje zbog samoizolacije nisu u stanju obavljati svoj posao država neće nadoknađivati izgubljenu zaradu, kao što je do sada bio slučaj.

U nekim saveznim pokrajinama, poput Sjeverne Rajne-Vestfalije, taj propis je već stupio na snagu. Osim Bosne i Hercegovine, njemačke vlasti su na popis visokorizičnih zemalja uvrstile i Sloveniju, Hrvatsku te Srbiju i Bugarsku.

Kriteriji za svrstavanje neke zemlje među visokorizične nisu samo broj novooboljelih nego i brzina širenja virusa kao i opterećenje zdravstvenog sistema.

U Europi raste broj slučajeva i hospitalizacija – ponegdje zapanjujuće visokih, ovisno o zemlji, a dolazi sve hladnije vrijeme i u nekim područjima je zastoj u cijepljenju.

Njemačka je oko 70 zemalja proglasila visokorizičnima. Osobe koje nisu preboljele COVID-19 ili se potpuno cijepile, po povratku u Njemačku moraju biti 10 dana u karanteni. Taj period se može skratiti ako osoba bude negativna na testu nakon pet dana.

U nedjelju su na popis dodani još Kamerun, Singapur i Kongo. Kenija, Kosovo, Irak i Honduras su uklonjeni sa spiska.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo