Utorak, 22 lipnja, 2021

Njemačka ublažava mjere protiv korone, Merkel objavila datum: Otvaraju se škole, prodavnice i frizerski saloni

Nemojte propustiti

Život s koronavirusom nastavit će se sve dok se ne pojavi vakcina, dodala je Merkel, najavivši poovni susret s pokrajinskim premijerima 30. aprila.

Mjere koje je Njemačka poduzela 22. marta s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa, biće postepeno ublažene, javlja Anadolija.

Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je danas putem video konferencije s pokrajinskim premijerima o mjerama koje su poduzete radi sprečavanja koronavirusa, odnosno mogućostima njihovog ublažavanja.

Merkel je izjavila kako su mjere protiv COVID-19 produžene do 3. maja, ali će se neke trgovine postepeno početi otvarati od 20. aprila, a škole od 4. maja.

Kazala je da se škole, zoološki vrtovi, biblioteke i muzeji mogu također postepeno otvarati od 4. maja i da javnost nije obavezna koristiti maske, osim u javnom prijevozu i kupovini.

Podvukla je kako treba vrlo pažljivo i korak po korak raditi na otvaranju vrtića i škola, te da će sa školom prvo početi oni đaci koji moraju polagati ispite u završnim razredima.

Merkel je navela i da od 20. aprila mogu početi raditi trgovine i frizerski saloni do 800 kavadratnih metara, ali pod uslovom da se poštuju stroga higijenska pravila.

Život s koronavirusom nastavit će se sve dok se ne pojavi vakcina, dodala je Merkel, najavivši poovni susret s pokrajinskim premijerima 30. aprila.

Na danas održanom sastanku također, je odlučeno i da se auto-galerije, knjižare i prodavaonice bicikala mogu otvoriti bez obzira na kvadratnuru.

Zabrana okupljanja za više od dvije osobe donensena 22. marta i obveza poštivanja pravila o fizičkoj deistanci od najmanje 1,5 metra produžena do 3. maja.

Restorani, hoteli i kafići ostat će zatvoreni. U okviru mjera protiv COVID-19, “veliki događaji” bit će zabranjeni do 31. augusta. Ostaje na snazi i zabrana masovnih molitvi u džamijama, crkvama i sinagogama.

Posebne mjere opreza poduzimaju se u staračkim domovima.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo