Četvrtak, 28 listopada, 2021

Njemačka: Ukinuta zabrana nošenja marama u školama

Nemojte propustiti

svicarska-maramaNastavnice muslimanke mogu da nose tradicionalni veo ukoliko to ne ometa rad škole, odlučio je danas najviši sud u Njemačkoj, čime je ukinuo prethodnu sudsku zabranu.

Ova odluka Ustavnog suda mogla bi da pokrene burnu debatu o, kako smatraju pojedine nacionalističke grupe, postepenoj “islamizaciji” zemlje.

Ustavni sud ukinuo je odluku kojom je 2003. nastavnom osoblju islamske vjeroispovijesti zabranjeno da nose marame. Pojedine njemačke pokrajine potom su zabranile marame u školama, ali su dozvolile nošenje kršćanskih simbola.

Sud sa sjedištem u Karlsruheu sada je saopštio da vjerski simboli mogu biti zabranjeni samo ako predstavljaju “ne samo apstraktan nego i konkretan rizik da će poremetiti rad škole”.

Slučaj su pokrenule dvije nastavnice muslimanke iz pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, kojima je bilo onemogućeno da predaju jer nose hidžab.

Udruženje njemačkih nastavnika saopštilo je da je sudska odluka “problematična” jer se njom potkopava princip političke i vjerske “neutralnosti” u školama i javnim službama.

“Strahujemo da bi ova odluka mogla poremetiti rad određenih škola, gdje se, naprimjer, roditelji koji nisu muslimani neće složiti da im djeci predaju nastavnice koje nose marame”, izjavio je Josef Kraus, predsjednik ovog nastavničkog udruženja.

Berlinski list TAZ piše da će antiislamski pokret PEGIDA iskoristiti ovu situaciju kao argument da Evropa potpada pod uticaj islama.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Escobar najavio sankcije: Dodik ima veoma malu podršku javnosti i to ćemo iskoristit

Gabriel Escobar se osvrnuo i na moguće ekonomske integracije zeamlja Zapadnog Balkana. Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel...

Možda vas zanima i ovo