Nedjelja, 3 prosinca, 2023

Njemačka uvodi još jednu veliku novost: Evo šta se mijenja od 1. septembra

Preporučeno

Do sada su lijekari izdavali recepte na papiru. Lijekovi će se ubuduće moći podizati i putem QR koda na mobitelu ili elektroničke zdravstvene iskaznice. Rok za uvođenje u Njemačkoj je 1. septembar 2022.

Preduvjet za sudjelovanje je da ordinacije, klinike i apoteke imaju potrebna ažuriranja softvera u svojim sistemima upravljanja. Prije nekog vremena službena aplikacija za elektronički recept (e-recept) dostupna je za besplatno preuzimanje u trgovinama aplikacija Apple i Google.

Međutim, obavezno uvođenje koje je prvobitno planirano za januar 2022. stavljeno je na čekanje neposredno prije početka.

Od tada dobrovoljno korištenje e-recepata napreduje, što pokazuju i podaci odgovorne kompanije Gematik.

Nakon duge pat-pozicije predstavnici zdravstva dogovorili su daljnje korake za uvođenje e-recepta. Od 1. septembra 2022. apoteke u cijeloj Njemačkoj bit će obvezne prihvaćati digitalne recepte. Ta se obveza za sada, međutim, ne odnosi na liječnike – ovdje se planira regionalni stupnjeviti model.

Planirano je da digitalni recepti postanu obvezni za ordinacije i klinike od 2023. godine. Specifikacija koju je izradilo odgovorna tvrtka, Gematik, trenutno se usklađuje s onima koji su uključeni; objavljivanje je predviđeno za kasno ljeto, prenosi Fenix magazin.

To pacijentima daje tri mogućnosti preuzimanja e-recepta u apoteci:

Ispis na papiru: Umjesto “ružičaste ceduljice” pacijent dobiva ispis na papiru sa šifrom recepta.
Elektronička zdravstvena iskaznica: Recept se može preuzeti u lokalnoj apoteci putem pacijentove eGK aplikacije
E-recept: Pacijent dobiva recept izravno na svom pametnom telefonu, može ga poslati u apoteku po vlastitom izboru i unaprijed naručiti traženi lijek;

Uz obiteljsku funkciju uskoro će biti dostupna nova značajka aplikacije pomoću koje će se receptima za rodbinu moći upravljati u jednoj aplikaciji.

E-recept se odnosi samo na one sa zakonskim zdravstvenim osiguranjem, koji su do danas u Njemačkoj primili oko 500 milijuna papirnatih recepata. Ako želite koristiti e-recept, morate se identificirati u aplikaciji za e-recept pomoću šifre zdravstvenog osiguranja.

Uz aplikaciju e-recept korisnici bi ubuduće trebali moći podići svoje lijekove u apoteci na digitalni recept.

Gdje i kada će biti dostupan e-recept?

Elektronički recept već je testiran 1. srpnja 2021. u Berlinu i Brandenburgu. Prvotni plan bio je da 1. siječnja 2022. e-recept postane obvezan za sve osobe s obveznim zdravstvenim osiguranjem i ugovorne liječnike u Njemačkoj. No, signal za start je odgođen malo prije početka godine.

Trenutačni raspored predviđa da će apoteke u cijeloj zemlji morati prihvaćati digitalne recepte od 1. rujna 2022. Za liječnike i klinike, barem jedan pilot program trebao bi se provesti u nekim saveznim zemljama.

Što je s privatnim osiguranicima?

Plavi recept za privatne osiguranike i dalje će biti dostupan u papirnatom obliku i nakon uvođenja e-recepta.

“Ljudi s privatnim osiguranjem također bi trebali imati pristup e-receptima u budućnosti”, kaže zagovornik potrošača Wolter.

Prema ABDA, ovdje se još uvijek razvijaju koncepti za naplatu prilagođenu korisniku. Trenutno privatno osigurane osobe moraju platiti unaprijed u apoteci, a zatim podmiriti recept kod svog zdravstvenog osiguranja.

Slična je situacija kada osobe s obveznim zdravstvenim osiguranjem dobivaju alternativne lijekove za koje nije potreban recept. Neki od njih kasnije se mogu predati zdravstvenom osiguranju. I ovdje liječnici nastavljaju izdavati recepte na zeleni papir.

Kako funkcionira e-recept?

Ako imate pametni telefon, prvo morate preuzeti besplatnu aplikaciju za e-recept. Aplikaciju je razvio Gematik, koji je odgovoran za telematsku infrastrukturu u Njemačkoj. Savezno ministarstvo zdravstva je glavni dioničar te kompanije.

Ako imate aplikaciju na pametnom telefonu, liječnik više ne propisuje određeni lijek na papiru, već digitalno.

“Dobivate poseban kod u aplikaciji za mobitel”, objašnjava Wolter, zastupnik potrošača.

Možete ga sami pokazati u apoteci ili ga možete poslati nekome da vam dostavi lijek. Da bi sve to funkcioniralo, pametni telefon mora podržavati NFC standard prijenosa i imati barem iOS 12 ili Android 6 kao operativni sitem, objašnjava Gematik.

Potrebna je i elektronička zdravstvena iskaznica s NFC funkcijom. To se može vidjeti iz šesteroznamenkastog pristupnog broja ispod boja Njemačke na karti. Potreban vam je i PIN broj kartice. Ako nemate svoj PIN, pitajte svoje zdravstveno osiguranje.

Ako se ne možete prijaviti u aplikaciju svojom zdravstvenom iskaznicom – bilo zato što vaš pametni telefon ne ispunjava uvjete ili nemate PIN kartice pri ruci – možete je koristiti samo na smanjeni način: skenirajte šifru recepta s ispisa u liječničkoj ordinaciji, upotrijebite je spremite u aplikaciju i pokažite apoteku na svom pametnom telefonu.

Općenito dobro je znati: e-recepti se također mogu otkupiti u apotekama za naručivanje putem pošte. Naplata se vrši kao i dosad: izravno između ljekarne i društva za zdravstveno osiguranje.

Šta ako nemate pametni telefon?

Kod se zatim ispisuje na papiru u ordinaciji – ova opcija je i dalje dostupna, a također je neophodna ako imate aplikaciju, ali niste tamo registrirani sa svojom zdravstvenom iskaznicom i stoga morate skenirati kod na gore opisani način.

Tiskani kod se može očitati u apoteci baš kao i digitalni. Dakle, ako nemate pametni telefon, nećete biti isključeni.

Kao alternativa mobilnom telefonu, elektronsku zdravstvenu iskaznicu treba koristiti i za podizanje lijekova u apoteci.

Koje prednosti bi trebao donijeti e-recept?

U idealnom slučaju, trebalo bi vam uštedjeti puno posla. Uglavnom, pacijent od liječnika može otići kući ili na posao, u aplikaciji potražiti apoteku i postaviti neobvezujući upit je li lijek dostupan, objašnjava Wolter. Kao pacijent imate mogućnost naručivanja samo ako je lijek na zalihi.

Ako apoteka nudi kurirsku službu, lijek vam mogu donijeti navečer. Zaštitnik potrošača očekuje da će se kurirske usluge iz ljekarni s e-receptima još više etablirati.

Svako ko treba naknadni recept, primjerice u slučaju kroničnih bolesti, s e-receptom može eventualno izbjeći odlazak liječniku. Ako liječnik poznaje pacijenta i njegovu povijest bolesti, dovoljan je telefonski poziv.

“Ako neko nije pokretan ili ne želi izaći iz kuće, liječnik može prepisati lijek jednim pozivom i poslati e-recept”, kaže predsjednik ABDA Overwiening.

Osim toga, informacije o unosu i doziranju, kao i plan uzimanja lijekova mogu se pohraniti u aplikaciji. Prema zastupniku potrošača Wolteru, željeni učinak ovoga je: “Apotekar vidi koje lijekove pacijent već uzima i primjećuje ako nešto nije kompatibilno.”

Preporučeno za vas

Izdvajamo

FBI uhapsio pripadnicu jedinice “Zulfikar”, optužena da je tokom rata u BiH mučila zarobljenike

Američka državljanka porijeklom iz BiH Nada Radovan Tomanić uhapšena je u Morgantaunu, u Zapadnoj Virdžiniji, pod sumnjom da je...

Možda vas zanima i ovo