Srijeda, 28 rujna, 2022

Njemačka uvodi novu obavezu – Utjecat će na sve radnike!

Nemojte propustiti

Prema njemačkom Zakonu o radnom vremenu, dosad su samo prekovremeni rad i rad nedjeljom morali biti dokumentirani, a ne cijelo radno vrijeme

Prema odluci Saveznog suda za rad (BAG), u Njemačkoj je uvedena obaveza bilježenja radnih sati. Prema njemačkom Zakonu o radnom vremenu, dosad su samo prekovremeni rad i rad nedjeljom morali biti dokumentirani, a ne cijelo radno vrijeme, piše Fenix Magazin.

Odluka BAG-a je predmet žestoke rasprave u vladi Semafor koalicije i među stručnjacima za radno pravo.

Predsjednik najvišeg njemačkog Radnog suda Inken Gallner u utorak je u Erfurtu opravdao obavezu poslodavaca da sistematski evidentiraju radno vrijeme svojih zaposlenika, tumačenjem njemačkog Zakona o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu nakon presude tzv. Europski sud pravde (EuGH).

Stručnjaci očekuju da će temeljna presuda BAG-a imati dalekosežne posljedice na modele radnog vremena temeljene na povjerenju koji su se prakticirali u poslovanju i administraciji, posebno što se tiče rada od kuće.

Inken Gallner, predsjedavajuća sutkinja Radnog suda, pozvala se na odlomak u Zakonu o zaštiti na radu koji obvezuje poslodavce da uvedu sistem kojim se mogu bilježiti odrađeni sati zaposlenika.

“Ako njemački Zakon o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu tumačite odredbama Europskog suda pravde, onda već postoji obaveza evidentiranja radnog vremena”, rekao je Gallner.

Interesantno za vas

Izdvajamo

MUP RS predstavio novo borbeno vozilo “vihor”

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač je izrazio zadovoljstvo što je za kratko vrijeme, svega šest mjeseci, uspješno...

Možda vas zanima i ovo