Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

Njemačka vraća ugalj za proizvodnju struje

Autor:Agencije

Preporučeno

Trenutno Njemačka dobija iz Rusije za 60 posto manje gasa preko najvažnijeg gasovoda Sjeverni tok, pa se skladišta gasa pune sporije nego što je to planirano.

Ministar privrede Njemačke Robert Habeck je, zbog smanjenja isporuke gasa iz Rusije, preduzeo hitne mjere štednje i ponovo povećava proizvodnju struje u elektranama na ugalj.

Agencija dpa je, kako prenose njemački mediji, objavila da vlada namjerava smanjiti upotrebu gasa za proizvodnju struje i u industriji, te da želi nastaviti sa punjenjem skladišta gasa izdvajajući ogromna novčana sredstva.

Situacija je ozbiljna, upozorio je Habeck u dokumentu na pet strana, prenosi Tanjug.

“Potrošnja gasa mora dalje da se smanji, mora više gasa u skladišta, jer će u suprotnom biti tijesno tokom zime”, poručio je ministar privrede.

Upravo se čita:  Važna obavijest za vozače: U Njemačkoj poskupljuje cestarina za jednu vrstu vozila

Trenutno Njemačka dobija iz Rusije za 60 posto manje gasa preko najvažnijeg gasovoda Sjeverni tok, pa se skladišta gasa pune sporije nego što je to planirano.

Habeck smatra da je strategija predsjednika Rusije Vladimira Putina da podstakne rast cijene gasa i dijeli Evropu.

Industrija kao ključni faktor

U dokumentu, Habeck je ocijenio da je sigurnost snabdijevanja trenutno osigurana, jer se nedostajuće količine mogu zamijeniti, iako po astronomskim cijenama.

On je poručio da se potrošnja gasa u proizvodnji struje i industriji mora odmah smanjiti i forsirati punjenje skladišta gasa.

Upravo se čita:  Penzioner iz BiH mora u zatvor, uhvatili ga sa 800 grama heroina. Sastao se s dilerima

Konkretno, plan vlade predviđa dodatnu kreditnu liniju preko državne banke KfW u visini od 15 milijardi eura, kako bi nadležna kompanija mogla da kupuje gas i nastavi sa punjenjem skladišta.

Dalje je planirano da još u ljeto bude uveden model aukcije, kojim treba da se podstakne industrija da smanji potrošnju gasa.

Radi se o namjeri da industrija odustane od upotrebe gasa.

“Sve što nam manje treba – pomaže, a u tome je industrija ključni faktor”, poručio je Habeck.

Vraćanje uglja u elektrane

Sljedeća mjera je da se pojača proizvodnja struje u elektranama na ugalj.

Odgovarajući zakon bi trebalo biti usvojen 8. jula u Bundesratu.

Ministarstvo privrede izdat će uredbu o aktiviranju “zamjene za gas”, čime će se kratkoročno vratiti elektrane na ugalj u većem broju.

Upravo se čita:  Bosanca zaustavili pri polijetanju iz Memingena, kaznili ga zbog jednog pravila

“Ta uredba znači, iako nam teško pada, ali je to sada potrebno kako bi smanjili potrošnju gasa, da ćemo u prelaznom periodu imati više aktivnih elektrana na ugalj”, objasnio je ministar iz stranke Zelenih, koja se borila za ukidanje elektrana na ugalj.

Popunjenost skladišta za gas u Njemačkoj je trenutno na oko 56,7 posto; cilj vlade je da do 1. oktobra bude na 80 procenata, a 1. novembra 90 posto.

Prošle godine, prema podacima Habeckovog ministarstva, korišteno je oko 15 posto gasa za proizvodnju struje.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo