Petak, 17 rujna, 2021

Njemačke željeznice traže konduktere i mašinovođe, plate do 2.650 eura

Nemojte propustiti

U Njemačkoj je u toku pravi procvat privatizacije željeznice, a osim državne željeznice “Deutsche Bahn” (DB), trenutno postoji oko 300 privatnih kompanija koje se bave željezničkim prevozom, što putničkim, što teretnim, a potencijalnim radnicima nude plate do čak 2.650 eura.

Tako, na primjer, sljedeće godine u Štutgartu veći dio regionalnih pruga u putničkom prevozu preuzima kompanija “Go-Ahead” (Bahn).

A sve te firme imaju jednu stvar zajedničku – hitno traže mašinovođe i konduktere.

Međunarodni voz Sarajevo – Zagreb jedini je koji preko željezničke stanice Sarajevo povezuje Bosnu i Hercegovinu i susjednu Hrvatsku. Radi se o skraćenom dijelu saobraćanja međunarodnog voza s obzirom da mu je do prije tri godine početna stanica bile Ploče… ( Elman Omiç – Anadolu Agency )

“Deutsche Bahn” (Njemačke željeznice) u Minhenu hitno traže od 50 do 100 konduktera, piše “Croexpress”. “Metronom”, “Agilis”, “ODEG”, “Länderbahn”, “Go-Ahead” i mnogi drugi prevoznici takođe hitno traže konduktere i mašinovođe.

Konkurs za konduktera traje tri mjeseca, dok onaj za mašinovođu traje osam mjeseci. Bruto plata konduktera na sjeveru Njemačke je oko 2.050 eura, dok je na jugu Njemačke oko 2.650 ev’ura.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik Bosnu i Hercegovinu ne smatra svojom državom, a plaću prima od novca bh. građana

Milorad Dodik, ne propušta priliku da se odriče BiH. Iste one zemlje u kojoj živi, gdje mu je imovina...

Možda vas zanima i ovo