Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Njemački kancelar otkrio: Ozbiljno razgovaramo o prijemu zemalja zapadnog Balkana u EU

Autor:N.N.

Nemojte propustiti

Šolc je u intervju za njemačku televiziju, kazao da je “u Ukrajini rat protiv ukrajinskog naroda, a Putin zastupa tezu da ukrajinski narod ne postoji”.

Ozbiljno razgovaramo o prijemu zemalja zapadnog Balkana u Evropsku Uniju, rekao je Olaf Šolc, njemački kancelar u emisiji njemačke televizije ZDF.

“Svi znamo koliko to već dugo traje za neke zemlje Zapadnog Balkana, uglavnom zemlje bivše Jugoslavije, koje čekaju ulazak u članstvo. Te zemlje još nisu dobile odluku a neke odluke koje smo donosili u prošlosti su potpuno neprihvatljive i zato želim jasno reći da zemlje tamo koje su se jasno izrazile da žele evropsku perspektivu, dobiju od nas jasne stavove”, rekao je on.

On je ovo rekao odgovarajući na pitanje njemačke novinarke da li je za to da Ukrajina primljena u EU.

Podsjećanja radi prije nekoliko mjeseci u istoj emisiji je na pitanje Volodimira Zelenskog, predsjednika Ukrajine, da li će primiti Ukrajinu u EU odgovorio da prvo treba primiti zemlje zapadnog Balkana.

Šolc je u intervju za njemačku televiziju, kazao da je “u Ukrajini rat protiv ukrajinskog naroda, a Putin zastupa tezu da ukrajinski narod ne postoji”.

“Građani Ukrajine su se odlučili za samostalnost, za vlastitu zemlju. Ono što sada vidimo je očigledno da ukrajinski narod postoji, to je narod koji se brani”, rekao je.

On je rekao da je u Moskvi prije posjete Putinu položio vijenac na grob žrtvama njemačkog rata protiv Rusije.

“Predamnom su stajali u počasnim stroju ruski vojnici koji nisu imali ni 20 godina. Ti momci sada idu u rat neki su možda i poginuli”, rekao je on.

Ponovio je da je početak rata u Ukrajini prekretnica za Evropu i da se Evropa mora vratiti normalnim odnosima.

Šolc je rekao da je Rusija napala Ukrajinu bez povoda, te da ona nije bila prijetnja Rusiji, kao ni NATO.

Rekao je da od Gerharda Šredera, bivšeg njemačkog kancelara, očekuje da napusti pozicije u Upravi ruskog Gasproma.

“Vjerujem da još uvijek ima puno prijatelja sa kojima je u kontaktu koji ga mogu uvjeriti da razmisli o svojim odlukama iz prošlosti. To bi i meni bilo važno”, rekao je on.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kakve je statuse na društvenim mrežama pisao monstrum Bojan Prodan: “Kad se zarati ja ću vas …”

Skoro isti scenarij desio se 2008. godine prilikom ubistvu Vučka Sarića, za koje je Prodan osuđen. Prije nepunih 15 godina...

Možda vas zanima i ovo