Petak, 26 veljače, 2021

Njemački list tvrdi: Biden bi mogao reformirati dejtonski Ustav BiH

Nemojte propustiti

SDA razočarana potezom stranaca u vezi Srebrenice

SDA smatra razočaravajućom poruku koje su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici odbijajući...

Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu produžen pritvor za dva mjeseca

Tužilac Hasanspahić je obećao i proširenje istrage na bar još tri osobe do čega je djelimično i došlo s...

Rastezljiva pravda za sudije i tužioce u Bosni i Hercegovini

U posljednje četiri godine disciplinske komisije VSTV-a BiH oslobodile su odgovornosti 12 sudija i tužilaca nakon provedenog disciplinskog postupka,...

KCUS objavio nove rezultate testiranja na koronavirus, Izetbegović uputila molbu građanima

Direktorica KCUS-a je jutros potvrdila da su uposlenici te zdravstvene ustanove izolovali novi soj virusa, takozvani “britanski soj”. Klinički centar...

Biden je, kako piše u članku, istakao da je bio „dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine – od najmračnijih vremena rata i genocida do svoje kontinuirane borbe za stabilnost i pravdu”.

Vijest o pobjedi Joea Bidena u Sarajevu obilježila je velika radost građana, koji se, kao i mnogi građani jugoistočne Evrope, nadaju da bi sada moglo doći do konstruktivne saradnje između Evropske unije i SAD-a na Balkanu, koja je tokom Trumpovog mandata u potpunosti uništena, piše austrijska novinarka Adelheid Wölfl u „Frankfurter Rundschau-u”.

„Biden je također važna simbolična figura, jer je bio jedan od rijetkih američkih političara koji je od samog početka shvatio o čemu se radi u BiH. Još 1992. godine – dok je Evropa skrštenih ruku posmatrala kako se ljudi s muslimanskim i katoličkim imenima protjeruju, ubijaju i odvode u koncentracione logore – Biden je zahtijevao ukidanje embarga UN-a na oružje za BiH; i želio je da Sjedinjene Države vojno podrže BiH protiv agresije Vojske Republike Srpske i ratnih huškača u Beogradu.”

Nada u reformu Ustava BiH

U tekstu „Frankfurter Rundschau-a” navode se i drugi razlozi za oduševljenje pobjedom republikanskog kandidata. Biden je, piše dalje Adelheid Wölfl, 1994. godine posjetio opkoljeno Sarajevo, a 1995. godine, nakon tri godine političkog angažmana, BiH je ukinut i embargo SAD-a na oružje. On je zaslužan i za donošenje amaričkog Zakona o pravu Bosne i Hercegovine na samoodbranu, kao i Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Pamte se, navodi se još, i njegovi vatreni govori u Senatu tokom kojih je tadašnjeg generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića nazvao ratnim zločincem i gangsterom i istakao da je u toku genocid. Biden je također tadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića pozvao da okonča “brutalnu genocidnu klaonicu” u susjednoj Bosni i Hercegovini.

„Američki politolog Jasmin Mujanović, koji ima bosanske korijene, čak vidi i šansu da se tokom Bidenovog predsjedničkog mandata reformira Ustav BiH iz 1995. godine.”

Mujanović, kako se navodi, smatra da će Washington sada ponovo voditi kampanju usmjerenu jačanju demokratije i vladavine zakona u regionu.

U svojim predizbornm pismima Biden se obratio i bh. i kosovskoj dijaspori.

Biden je, kako piše u članku, istakao da je bio „dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine – od najmračnijih vremena rata i genocida do svoje kontinuirane borbe za stabilnost i pravdu”.

Nešto slično je Biden istakao i u pismu o Kosovu, u kome je tvrdio da se zalagao za intervenciju NATO-a, koja je 1999. okončala rat između srpskih jedinica i Oslobodilačke vojske Kosova.

„I u ovom pismu on obećava da će preokrenuti neizbalansiranu politiku Trumpove administracije prema Kosovu i Srbiji i zajedno s EU raditi na postizanju sporazumu dviju država. To se s nestrpljenjem očekuje i u Briselu i Berlinu, jer je posljednjih nekoliko godina obilježeno nestabilnom i nepromišljenom politikom SAD-a.

Odlaskom Trumpove administracije, kako se zaključuje, ideje poput zamjene teritorija zasnovane na etničkim principima više se neće naći na dnevnom redu, jer Biden se uvijek zalagao za multikulturalni suživot u jugoistočnoj Evropi.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Restrikcije u Njemačkoj ostaju na snazi: Sjedenje u baštama kafića početkom aprila

Njemački ministar ekonomije Peter Altmajer izjavio je danas da je uvjeren da bi restoranima uskoro moglo da se dozvoli...

Možda vas zanima i ovo