Subota, 19 lipnja, 2021

Njemački mediji o protestima u BiH

Nemojte propustiti

Foto: M. Muratović
Foto: M. Muratović

Nezaposlenost velika, stanje privrede katastrofalno. U protestima građana protiv vlasti u gradovima BiH došlo je i do sukoba s policijom, izvještavaju njemački mediji, prenosi Radio Deutsche Welle.

U Tuzli je tokom proteklih dana došlo do nereda i sukoba demonstranata s policijom. Demonstranti su palili kontejnere, bacali kamenice na zgradu Vlade Tuzlanskog kantona, piše Süddeutsche Zeitung.

– Policija navodi kako je na proteste izašlo oko 2000 ljudi, dok mediji prenose kako je na ulicama bilo oko 7000 demonstranata. Povod protestima su loše stanje privrede i visoka nezaposlenost. Prema zvaničnim podacima petina od oko 3,8 miliona stanovnika BiH živi u siromaštvu. U Tuzli su proteklih godina zatvorene brojne fabrike. Protesti se nastavljaju u Tuzli, u Sarajevu ali i u drugim gradovima te države – piše Süddeutsche Zeitung.

“Lopovi, lopovi”, uzvikivali su demonstranti u Sarajevu, gdje su se okupili u znak solidarnosti sa građanima u Tuzli. Demonstracije su najavljene i u Republici Srpskoj, u Banjaluci, prenosi Die Presse.

– Demonstracije su očito posljedica beznađa koje je prisutno u cijeloj BiH. I dok je Hrvatska primljena u EU, a Srbija počela pregovore o članstvu, slabe su nade u pozitivan razvoj događaja u BiH, procjenjuju strane diplomate u Sarajevu. Privatizacija tuzlanske industrije, koja je uoči rata bila i produktivna i konkurentna na međunarodnom tržištu, potpuno je propala. Tuzla je ustvari bogata: so i ugalj su osnovne sirovine za hemijsku industriju, iz prostranstava pokrivenih šumom je stizalo drveće za drvnu industriju, više firmi je prerađivalo poljoprivredne proizvode. Privatizacija svih ovih pogona, koja je počela 1998. godine, nije donijela željeni novi zamah, nego je doprinijela temeljnom uništenju privrede – više od polovine privatizovanih fabrika je ugašeno. Desetine hiljada radnika, koji su na početku imali i dionice u svojim firmama, osjećaju se prevarenim od strane političara i onih koji su bili umiješani u poslove privatizacije. Država koja je devedesetih prošla kroz rat nije podijeljena samo po nacionalnom ključu. Demonstranti smatraju da stranke na vlasti samo poslužuju vlastitu klijentelu iz državne kase, a da se ništa ne čini za budućnost države i naroda – piše Die Presse.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Spreman prijedlog odluke o potvrdama: Kovid-pasoši iz Bosne i Hercegovine će važiti i u EU

Potvrda bi trebala biti međunarodno priznata i u punom kapacitetu omogućavati građanima BiH putovanja po zemljama Evrope i svijeta. Bosna...

Možda vas zanima i ovo