Petak, 22 rujna, 2023

Njemački mediji se pitaju: Zašto tuguje Milorad Dodik?

Preporučeno

TV-postaja Euronews na svom njemačkom izdanju napominje kako je ishod izbora u Sloveniji možda i podjednako važan kao i rezultat francuskih predsjedničkih izbora.

„Lijevo-zelena nada”, to je naslov danas objavljenog članka u njemačkom listu Die Tageszeitung, „taz”, u kojem se analizira ishod izbora u Sloveniji. Dopisnik lijevo-liberalnog berlinskog dnevnika napominje kako je „nakon Macronove pobjede u Francuskoj i smjene vlasti u Sloveniji vjerojatno mnogim ljudima u Europi koji odgovorno razmišljaju palo kamenje sa srca”.

List „taz” naglašava kako je nakon slovenskih izbora jasno da su zaustavljene Janšine vanjsko-političke ambicije da, zajedno s Mađarskom i drugim desno-populističkim liderima destabiliziraju liberalne demokracije unutar Europe. „Činjenica da sad tuguju nacionalistički ekstremisti poput bosanskog Srbina i Putinovog prijatelja, Milorada Dodika, to je itekako signal nade”, zaključuje dopisnik njemačkog lista s Balkana.

Upravo se čita:  BN: Dodikov savjetnik potegao pištolj na Momčila Mandića

„ČOVJEK KOJI JE HTIO BITI KAO ORBAN”

Magazin „Der Spiegel” na svojim online-stranicama piše o „odlasku čovjeka koji je htio biti kao Orban” i konstatira kako su Slovenci, uz rekordnu stopu izlaznosti, „pomeli” premijera Janšu s te dužnosti. Javni TV-servis ARD konstatira kako su se Slovenci odlučili za smjenu vlasti i da su izabrali „slobodu”. Pobjednik izbora je liberalno-zeleni Pokret sloboda, a „sporni populist Janša je doživio teški poraz”, dodaje ARD.

Njemački javni servis piše kako je Robert Golob, šef Pokreta, u svom nastupu nakon objave rezultata, često izgovorio riječ sloboda: „pogotovo zato što je ona (sloboda, nap. red.) u posljednje dvije godine vladavine Janeza Janše često bila ograničavana. Janša je vršio pritisak i utjecao na pravosuđe, policiju, medije.”

Upravo se čita:  Konaković: Razmišljaju o “potpunoj izolaciji” Dodika, zna se ko će platiti cijenu

Berlinski „Tagesspiegel” u svojoj analizi ishod izbora u Sloveniji naziva „političkim preokretom”. 55-godišnji Golob obećao je Slovencima „zelenu gospodarsku transformaciju”, modernizaciju države blagostanja i otvoreno društvo koje se temelji na načelima pravne države, piše ovaj dnevni list. Ali tko je uopće Robert Golob, pita se „Der Tagesspiegel”? On je „menadžer i inženjer, hippie i yuppie, novajlija i rutiner”, piše berlinski list, koji dodaje da Golob nije „nova snaga”, kako ga se često naziva u inozemstvu, već „etablirana veličina u alpskoj republici”, pogotovo u gospodarskim krugovima u Sloveniji.

Upravo se čita:  Dodik kao pokvarena ploča: "BiH se treba raspasti i nestati, tako neće biti nikakvog sukoba"

„POPULISTI IZGUBILI JOŠ JEDNU ZEMLJU”

TV-postaja Euronews na svom njemačkom izdanju napominje kako je ishod izbora u Sloveniji možda i podjednako važan kao i rezultat francuskih predsjedničkih izbora. „Nakon Francuske, europski populisti su u nedjelju izgubili još jednu zemlju”, piše Euronews. I dodaje kako „ovaj poraz (Janeza Janše, nap. red.) pogađa i Viktora Orbana, koji više ne može računati na slovensku potporu svojoj neliberalnoj politici.”

To je već treći poraz populista u roku od šest mjeseci, napominje Euronews – prije Janše su izborne poraze pretrpjeli Bojko Borisov u Bugarskoj i Andrej Babiš u Češkoj, piše DW.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

SK: Savo Milošević novi selektor Bosne i Hercegovine!

Kako Sport Klub saznaje iz pouzdanih izvora, Savo Milošević je novi selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine! U ovom kvalifikacionom...

Možda vas zanima i ovo