Ponedjeljak, 26 srpnja, 2021

Njemački zastupnik: Bosna i Hercegovina pripada Evropi. Pozivamo EU da joj dodijeli kandidatski status

Nemojte propustiti

– Bosna i Hercegovina pripada Evropi. Stoga i pozivamo države članice da konačno dodijele kandidatski status Bosni i Hercegovini.

Pozivamo države članice Evropske unije da konačno dodijele kandidatski status Bosni i Hercegovini. Ali zahtijevamo i daljnje značajne reforme.

Poručio je ovo u svom video obraćanju Dietmar Köster, njemački zastupnik u Evropskom parlamentu i izvjestitelj u sjeni za Bosnu i Hercegovinu.

Kösterovo obraćanje na svom Twitter profilu objavila je njegova stranka – Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D), netom nakon što je Evropski parlament usvojio Rezoluciju o Bosni i Hercegovini.

– Bosna i Hercegovina pripada Evropi. Stoga i pozivamo države članice da konačno dodijele kandidatski status Bosni i Hercegovini.

U Izvještaju Parlamenta navodi se da je Bosna i Hercegovina postigla određeni napredak. Ali ima još posla.

Zemlja mora nadvladati etničke napetosti. Naglašavamo potrebu za ustavnim i izbornim reformama kako bi se eliminisala korupcija, te ojačali sloboda medija, građanska i osnovna ljudska prava za sve.

Neprihvatljiva je diskriminacija ljudi zbog njihove nacionalnosti, spola ili seksualne orijentacije.

Borimo se za prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu, sa snažnom društvenom kohezijom i socijalnom pravdom koja će unaprijediti svakodnevni život običnih ljudi.

Bosni i Hercegovini potrebna je i reforma javne uprave kako bi različiti nivoi državne vlasti mogli funkcionisati ispravno.

Pozivam vlasti da se pozabave sa groznom situacijom u kojoj se nalaze izbjeglice koje su zapele u Bosni i Hercegovini. Mora ih se tretirati u skladu s međunarodnim normama i osigurati im se sanitarni čvorovi, hrana, pristup zdravstvenom sistemu i adekvatan smještaj – poručio je Köster.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo