Nedjelja, 21 travnja, 2024

Njemačkoj nedostaje jako puno radnika, znatno će olakšati useljavanje!

Autor:Index.hr

Preporučeno

Reforma predviđa i zagarantovani ostanak stranih studenata u Njemačkoj nakon završenog studija ili stručne naobrazbe. Useljavanje bi trebalo biti moguće i bez prethodne nostrifikacije diploma i svjedodžbi.

Njemačka vlada, suočena s manjkom stručne radne snage, želi uvesti sistem useljavanja na temelju bodova, po uzoru na useljeničke zemlje Kanadu i Australiju, prenose njemački mediji. “Savezna vlada planira uvođenje bodovnog sistema za useljavanje u Njemačku, a sve u svrhu ublažavanja manjka stručne radne snage”, stoji u nacrtu reforme useljavanja koji bi trebao biti predstavljen na redovnoj sjednici vlade u srijedu, prenosi Index.hr.

Novim zakonom bi osobama iz zemalja koje dolaze izvan Evropske unije s “dobrim potencijalima” trebalo biti omogućeno useljavanje u Njemačku sa svrhom zapošljavanja.

Upravo se čita:  U Švicarskoj uhapšena tri pjevača koji su došli kao turisti a nastupali bez radne vize!

“Na temelju transparentnog i nebirokratskog sistema, koji počiva na načelu bodovanja, omogućit ćemo useljavanje u svrhu potrage za radnim mjestom u Njemačkoj”, stoji u dokumentu pod nazivom “Osnove za useljavanje iz zemalja izvan Evropske unije”.

Kao uvjeti za sakupljanje bodova navode se kvalifikacija, poznavanje jezika, radno iskustvo, povezanost s Njemačkom i starost.

“Jedini djelatni scenarij pojačano usljavanje”

“Njemačkoj u svim sektorima nedostaje stručne radne snage. Zato moramo iskoristiti sve potencijale, kako u inostranstvu tako i u Njemačkoj”, stoji u dokumentu koji će biti predstavljen članovima kabineta.

Upravo se čita:  U Njemačkoj uhapšena braća iz Bosne i Hercegovine

Reforma predviđa i zagarantovani ostanak stranih studenata u Njemačkoj nakon završenog studija ili stručne naobrazbe. Useljavanje bi trebalo biti moguće i bez prethodne nostrifikacije diploma i svjedodžbi.

Istodobno je Andrea Nahles, direktorica Savezne agencije za zapošljavanje, zatražila hitne mjere koje bi pojačale priljev stručne radne snage u Njemačku.

“Zbog demografskih promjena praktično ne postoji drugi scenarij, nego samo onaj koji bi uključivao pojačano useljavanje u Njemačku”, rekla je Nahles za Sueddeutsche Zeitung. Ona je rekla kako je Njemačkoj godišnje potrebno 400.000 ljudi za radnu i stručnu snagu iz inozemstva.

Upravo se čita:  Bosanac na čelu maloljetničke bande koja je sijala strah po ulicama Beča: "Ili ću umrijeti ili ću dobiti doživotnu"

Za stanovnike država koje nisu članice Evropske unije već i sad postoji mogućnost useljavanja. Za stanovnike zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija) od 2016. postoji i poseban program zapošljavanja kod kojeg je, za useljavanje i stjecanje radne dozvole, dovoljan ugovor s nekom kompanijom u Njemačkoj.

Ova mogućnost do sada je često nailazila na poteškoće zbog dugog čekanja na vizu u njemačkim konzularnim predstavništvima u zemljama zapadnog Balkana.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ne pamtimo ovako tešku situaciju”: U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve...

Još vijesti za vas