Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

Njihov posao je ubistvo: Gledamo ih kako se igraju s djecom i odlaze u kupovinu, a kada ih ubijemo pratimo reakcije njihovih porodica

Nemojte propustiti

Britanski dron operatori u Iraku i Siriji otkrili su poteškoće s kojima se suočavaju kada trebaju ubiti nekoga koga su sedmicama pratili. Potencijalne teroriste prate iz kontejnera u RAF bazi u Lincolnshireu ili u američkoj zračnoj bazi u Nevadi, odakle ih promatraju kako vode svoje svakodnevne živote – odlaze u kupovinu, u džamiju, igraju se sa svojom djecom pa čak i kako odlaze u WC, piše Daily Mail.

– Ono što vidimo je kako određena osoba sudjeluje u životu vlastite porodice, igra se sa svojom djecom ili pomaže supruzi. Nakon napada, ostanemo posmatrati te vidimo reakcije njegove žene i djece kada im donesu tijelo. Vidite kako neko padne na pod i jeca toliko jako da im se cijelo tijelo grči – rekao je jedan operater.

Svjedočanstva operatera zabilježio je akademik Sveučilišta u Portsmoutheu Peter Lee, bivši kapelan u RAF-u. Dobio je pristup sadašnjim i bivšim operaterima dva Reaper odreda, čiji je zadatak bio navođenje na mete među talibanima i ISIL-om.

Drugi mu je operater rekao kako se toliko ‘zbližio’ s talibanom koji je pravio bombe 2011. da je čak dao imena njemu i njegovoj djeci. Drugi je rekao kako je zbog svega toga bilo “teže ubiti ih”, no da svejedno jesu.

Reaper dron na letu, Foto: Wikimedia

Tvrde da su uspjeli podjeliti poslovni i privatni život.

Svaki Reaper djeluje s tri člana posade koji rade 12 sati dnevno, šest dana zaredom te s tri slobodna dana nakon toga.

Unatoč emocionalnom naporu koji ovaj posao zahtjeva, jedan je operater rekao kako je uspio uspješno razdijeliti svoj život na dio koji provodi na poslu i dio kod kuće. Ali, nakon toga je počeo nekontrolirano plakati usred intervjua, rekao je Lee.

– Nakon razgovora vratio se svojim dužnostima… miran i naizgled bez ikakvih emocija, baš kakav je bio i kada je stigao. Malo nakon toga ponovo je ubio – dodao je Lee.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Diana Jović-Cvjetinović uhapšena zbog pokušaja otmice direktora DNS-a; Motiv bi mogao biti njihov spor zbog pola miliona KM

Diana Jović-Cvetinović iz Bijeljine, koja je uhapšena zbog pokušaja otmice poznatog advokata Miloša Stevanovića, s njim je već duže...

Možda vas zanima i ovo