Utorak, 22 lipnja, 2021

Nobelovac koji je otkrio HIV šokirao svijet: Korona je stvorena u laboratoriju!

Nemojte propustiti

Njegove je riječi prenio zdravstveni časopis Pourquoi Docteur, uz tvrdnje da laboratorijsko porijeklo dokazuje prisustvo elemenata HIV-a, pa čak i malarije u genomu novog virusa.

Kontroverzni francuski virolog Lik Montanjije (Luc Montagnier), koji je osvojio Nobelovu nagradu za otkriće HIV-a 2008. godine, izjavio je da novi koronavirus nije prirodnog porijekla te je razvijen u laboratoriju u kineskom gradu Vuhanu, epicentru epidemije.

Montanjije je izazvao jake reakcije u francuskoj naučnoj zajednici tvrdnjama da je to virus umjetnog porijekla i da je on je djelo molekularnih biologa. Njegove je riječi prenio zdravstveni časopis Pourquoi Docteur, uz tvrdnje da laboratorijsko porijeklo dokazuje prisustvo elemenata HIV-a, pa čak i malarije u genomu novog virusa.

Valja reći da su naučnici uočili i objavili sve o vezama novog koronavirusa s virusom HIV-a čim je sekvencioniran genom COVID-19. Još prije dva mjeseca su objavljeni prvi naučni radovi u kojima se objašnjava zašto te sličnosti nemaju ili ne moraju imati nikakve veze s mogućim laboratorijskim porijeklom virusa.

Tako je 14. februara skupina kineskih naučnika, objavila znanstveni rad u kojem je jasno demantirala mogućnost da je dio virusa HIV-a „ugrađen“ u COVID-19, objasnivši da se iste sekvence genetskog niza, ali u slijedovima koji se razlikuju od onih kod HIV-a (kao što se razlikuju i kod COVID-19), nalaze i u tri slična virusa ranije izolirana kod šišmiša (iz dviju provincija, jedan 2018. drugih izoliran 2013.).

Ali, priznaju naučnici, i dalje nema odgovora na pitanje kako su se oni tamo našli, jer je “neznatna” mogućnost da virusi u prirodi razmijene genetske materijale, kao što se dogodilo kod SARS-a s mutacijom u cibetkama ili li MERS-a i mutacijom u devama.

Montanjije je, pak, nakon istupa u znanstvenom časopisu, svoje tvrdnje izrekao i za televiziju CNews, rekavši kao je siguran da se novi tip koronavirusa nije pojavio prirodnim putem, već da je u pitanju proizvod iza kojeg stoje stručni ljudi. Čak je spekulirao da su kineski znanstvenici možda pokušali pronaći cjepivo protiv HIV-a.

Nedvojbeno je da su Kinezi u wuhanskom laboratoriju i godinama ranije manipulirali sa koronavirusima i istraživali njihovo djelovanje na ljudski organizam, a isto je tako činjenica da he američka diplomazija tražila da se ta istraživanja zbog rizika da virus „pobjegne“ iz slabo kontroliranog laboratorija zaustave još 2015. godine.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo