Subota, 2 srpnja, 2022

Nova europska pravila: Ovo će biti obavezno u svim vozilima!

Nemojte propustiti

Kamioni i autobusi morat će biti projektirani i proizvedeni tako da najugroženiji sudionici u prometu, kao što su biciklisti i pješaci, budu vidljiviji vozaču, odnosno morat će imati takozvano izravno vidno polje.

Europski parlament odobrio je nova pravila EU o ugradnji sigurnosne tehnologije u nova vozila.

Tako će se od maja 2022. u nove modele, a od maja 2024. i u postojeće morati ugrađivati inteligentni sistem za pomoć pri kontroli brzine (ISA), sistem za olakšavanje ugradnje uređaja za blokadu u slučaju vožnje pod utjecajem alkohola, sustav za upozoravanje u slučaju pospanosti i manjka pozornosti vozača, napredni sustav za upozoravanje u slučaju odvraćanja pozornosti vozača, signal za zaustavljanje u nuždi, sustav za detekciju pri vožnji unatrag i uređaj za snimanje podataka o događajima, odnosno “crnu kutiju”.

Prema procjenama, ISA bi mogao u EU smanjiti broj smrtnih slučajeva na cestama za 20 posto. “ISA će vozaču pružati povratne informacije na temelju zemljovida i promatranja prometnih znakova uvijek kada se prijeđe ograničenje brzine. Ne uvodimo ograničavanje brzine, već inteligentni sustav uz pomoć kojeg će vozači točno znati kada prekoračuju brzinu. To neće samo sve nas učiniti sigurnijima, nego i pomoći vozačima da izbjegnu kazne zbog prekoračenja brzine”, rekla je Różi Tunan, koja je u Parlamentu bila zadužena za ovaj zakonodavni prijedlog.

Privatni automobili i laka firmina vozila morat će obvezno imati ugrađene i sisteme za kočenje u slučaju opasnosti, koji su već obvezni za kamione i autobuse, te sisteme za zadržavanje u prometnom traku. Kamioni i autobusi morat će biti projektirani i proizvedeni tako da najugroženiji sudionici u prometu, kao što su biciklisti i pješaci, budu vidljiviji vozaču, odnosno morat će imati takozvano izravno vidno polje.

Tehnologija izravnog vidnog polja trebala bi se primjenjivati na nove modele od studenoga 2025., a za postojeće modele od studenoga 2028. Prijedlog uredbe koju je Parlament usvojio treba još odobriti i Vijeće ministara EU. U EU je lani na cestama poginulo oko 25.100 osoba, što je 200 manje u odnosu na 2017, piše Večernji list.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Meteorolog Sladić: Do kada nas očekuju “paklene vrućine”?

"Sve do 10. jula neće pasti ispod višegodišnjeg prosjeka", naveo je Sladić. Nedim Sladić, bh. meteorolog detaljno je govorio o...

Možda vas zanima i ovo