Ponedjeljak, 30 siječnja, 2023

Nova godina: Neradni dani 1., 2. i 3. januar

Nemojte propustiti

Na dane praznika poslodavci, ustanove, organi uprave i druge pravne osobe ne rade

Ministarstvo rada i socijalne politike Federacije BiH saopćilo je da se, u skladu sa zakonskim odredbama, Nova godina kao praznik obilježava dva dana – 1. i 2. januara. Ukoliko jedan od dana u kojima se obilježava Nova godina pada u nedjelju, praznikom se smatra prvi naredni dan poslije ta dva dana.

S obzirom na to da je 1. januar 2023. godine u nedjelju, iz Ministarstva obavještavaju da su nedjelja 1. januar, ponedjeljak, 2. januar i utorak, 3. januar 2023. godine neradni dani u Federaciji BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obrazložilo je da je Nova godina praznik koji se obilježava dva dana (1. i 2. januara) u skladu sa Zakonom o praznicima, koji se na osnovu Uredbe sa zakonskom snagom o preuzimanju i primjenjivanju saveznih zakona, odnosno Zakona o potvrđivanju uredbi sa zakonskom snagom, primjenjuje kao federalni zakon.

Tim zakonom je propisano da, ukoliko jedan od dana u koje se obilježava Nova godina pada u nedjelju, praznikom se smatra prvi naredni dan poslije ta dva dana.

Na dane praznika poslodavci, ustanove, organi uprave i druge pravne osobe ne rade, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ko preživi, pričat će: Kajmak na pijaci košta više od 19 KM, a kilogram luka je oko devet maraka

Građani poručuju da su zelene pijace postala jako skupa mjesta kupovine, sa daleko većim cijenama nego u marketima. Na zelenim...

Možda vas zanima i ovo