Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Nova godina: Neradni dani 1., 2. i 3. januar

Preporučeno

Na dane praznika poslodavci, ustanove, organi uprave i druge pravne osobe ne rade

Ministarstvo rada i socijalne politike Federacije BiH saopćilo je da se, u skladu sa zakonskim odredbama, Nova godina kao praznik obilježava dva dana – 1. i 2. januara. Ukoliko jedan od dana u kojima se obilježava Nova godina pada u nedjelju, praznikom se smatra prvi naredni dan poslije ta dva dana.

Upravo se čita:  Tim UKC RS pregledao ratnog zločinca Ratka Mladića: “Uzima veliki broj lijekova, postoji veliki rizik za novi moždani udar”

S obzirom na to da je 1. januar 2023. godine u nedjelju, iz Ministarstva obavještavaju da su nedjelja 1. januar, ponedjeljak, 2. januar i utorak, 3. januar 2023. godine neradni dani u Federaciji BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obrazložilo je da je Nova godina praznik koji se obilježava dva dana (1. i 2. januara) u skladu sa Zakonom o praznicima, koji se na osnovu Uredbe sa zakonskom snagom o preuzimanju i primjenjivanju saveznih zakona, odnosno Zakona o potvrđivanju uredbi sa zakonskom snagom, primjenjuje kao federalni zakon.

Upravo se čita:  KCUS zapošljava veliki broj radnika na neodređeno vrijeme: Saznajte ko ima prednost

Tim zakonom je propisano da, ukoliko jedan od dana u koje se obilježava Nova godina pada u nedjelju, praznikom se smatra prvi naredni dan poslije ta dva dana.

Na dane praznika poslodavci, ustanove, organi uprave i druge pravne osobe ne rade, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Dobre vijesti za bh. dijasporu koja živi u ovoj europskoj državi: Usvojen važan sporazum o vozačkim dozvolama između Bosne i Hercegovine i Italije

Danas je, nakon 12 godina neuspješnih pokušaja usaglašavanja, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog ministra komunikacija i prometa...

Još vijesti za vas