Srijeda, 26 siječnja, 2022

Nova istraga: Istina o smrti Borisa Trajkovskog

Nemojte propustiti

Najava otvaranja nove istrage u slučaju pada aviona “Beechcraft Super King Air 200 Z3-BAB” koja se dogodila 26. februara 2004. godine na Matića brdu u mjestu Rotimlja, između Mostara i Stoca, kada je poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski sa suradnicima i članovima posade, za obitelji žrtava ove nesreće predstavlja tek “pokušaj da se pokaže kako se nešto radi”.

Foto: ArhivNova istraga je najavljena nakon što se proteklog tjedna ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Damir Hadžić sastao u Sarajevu sa izaslanstvom Republike Makedonije koju je predvodio ministar transporta i veza Mile Janakieski. Ministar Janakieski, kako je tada priopćeno, prezentirao je Hadžiću dokument koji sadrži nova saznanja o padu aviona Vlade Makedonije.

Dogovoreno je da se formira zajednička radna grupa bosanskohercegovačkih i makedonskih eksperata koja bi do kraja rujna trebala da napravi novi izvještaj, a ministar Hadžić je istaknuo da je u interesu BiH da se okonča istraga, da prestanu špekulacije o uzrocima nesreće i da je suglasan sa ponovnim otvaranjem istrage.

Ignat Pančevski, poznati makedonski advokat i zastupnik obitelji žrtava nastradalih u padu aviona inzistira na tezi da se atentat na Borisa Trajkovskog želi zataškati.

“Niko ne zna što je to što se zbilo u Makedoniji u zadnjem periodu, kakve su to analize rađene i kakvi su krunski dokazi pronađeni u ovom slučaju. Jer, do današnjeg dana mene niko od makedonskih organa vlasti nije kontaktirao, niko mi nije tražio dokaze koji bi bili obuhvaćeni novom istragom. Mislim da je sve ovo samo mala improvizacija da se pokaže da se nešto radi. Nitko, ustvari, nema želje da profesionalno i stručno odradi cijeli slučaj i da cijeni dokaze koje ja imam, a da bi se utvrdilo da li je predsjednik Trajkovski stradao u atentatu ili ne”, izjavio je za agenciju Anadolija (AA) odvjetnik Pančevski.

Dodao je da od početka tvrdi da je avion “King Air” oboren u atentatu na predsjednika Makedonije, a da su njegovi suradnici i članovi posade bili kolateralna šteta.

“Pitamo se što sadrži izvještaj Vlade Makedonije koji je upućen nadležnom ministarstvu u BiH, a da bi se navodno obnovila istraga koja je zatvorena, jer su članovi ranijih nadležnih komisija i organa utvrdili da se avionska nesreća dogodila zbog propusta pilota. Ja tvrdim da je to neistina, jer postoje dokazi, kojima i ja raspolažem, da se radilo o atentatu. Početkom ove godine sam javnosti razotkrio samo neke detalje o dokazima koje čuvam, a da bih uvjerio nadležne organe, osobito svjetske institucije kao što su Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN), da su dokazi kojim raspolažem nepobitni. No, ja i obitelji žrtava se naprosto ignoriramo, jer niko ne želi da mu predočim dokaze koje imam”, konstatira odvjetnik Pančevski.

Pored predsjednika Borisa Trajkovskog, u nesreći kod Mostara živote su izgubili glasnogovornik Dimka Ilkova Bosković, savjetnici Risto Blaževski i Anita Lozanovska, predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Mile Kristevski i tjelohranitelji Ace Božinovski i Boris Velinovski, te pilot i kopilot. Leševi su pronađeni u izgorenom i neprepoznatljivom stanju.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je formiralo Vijeće ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila “proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na Mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u brdo”.

Tužiteljstvo BiH nikoga nije optužilo za avionsku nesreću kod Mostara.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Austrijski “Heute”: Niko ne donosi više korone od Bosanaca

Dobra vijest je, piše Heute, što su se slučajevi zaraženih koronom među putnicima koji se vraćaju iz gotovo svih...

Možda vas zanima i ovo