Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Nova Komisija za izbor i imenovanje, pa potvrđivanje Vlade KS

Nemojte propustiti

Na sjednici Skupštine KS koja će biti održana 25. februara na dnevnom redu je Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o imenovanju Komisije za izbor i imenovanja i administrativna pitanja Skupštine Kantona Sarajevo.

Komisija u sastavu Elmedin Konaković, Segmedina Srna-Bajramović, Bibija Kerla, Vibor Handžić, Zvonko Marić, Amra Junuzović-Kaljić, Mirza Čelik sa četiri glasa nije podržala Vladu KS Marija Nenadića zbog čega je zaustavljen proces potvrđivanja nove Vlade KS. Članovi Komisije koji su glasali protiv imali su zamjerke na pojedine prijedloge ministara.

U prijedlogu izmjene Odluke o imenovanju Komisije promijenjen je sastav Komisija u kojoj će većinu imati nova skupštinska većina (SDA, SBB, DF). Za predsjedavajućeg je predložen Mahir Dević, zamjenica predsjedavajućeg Bibija Kerla, te članovi Zvonko Marić, Danijela Kristić, Vibor Handžić, Segmedina Srna-Bajramović, Jasmina Biščević Tokić. U Komisiji više neće biti Elmedina Konakovića i Amre Junuzović-Kaljić.

Nova Vlada KS bit će potvrđena u martu, a među prvim zadacima je priprema usvajanja Budžeta KS za 2020. godinu. Na snazi je Odluka o privremenom finansiranju.

Nakon što na ovoj sjednici Skupštine bude izglasan novi sastav Komisije bit će ponovljena procedura vezana za saglasnost na imenovanje.

U Vladi KS koju će prema dogovoru SDA, SBB-a i DF-a voditi Mario Nenadić sjedit će i ministri: Mersa Kustura, ministrica pravde i uprave, Faruk Kapidžić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Nihada Glamoč, ministrica komunalne privrede i infrastrukture, Adi Kalem, ministar saobraćaja, Ismir Jusko, ministar unutrašnjih poslova, Goran Mačkić, ministar privrede, Jasmin Halebić, ministar finansija, Rusmir Mesihović, ministar zdravstva, Anis Krivić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade, Emir Hadžihafizbegović, ministarstvo kulture i sporta,Tea Mušić, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice i Senad Hasanspahić, ministar za boračka pitanja.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Mektić u nevjerici šta Dodik radi: Ljudi ovo je stanje potpunog haosa, ne može to činiti

- Policiji se nadležnosti mogu nametati samo zakonom, a ne kako Dodik kaže izdali smo (usmeno) uputstvo o ponašanju...

Možda vas zanima i ovo