Utorak, 26 listopada, 2021

Nova kriza će ‘potopiti’ budžetske korisnike: Rok MMF-a je istekao, a bh. vlast je u panici

Nemojte propustiti

Rok koji je MMF postavio BiH za ispunjavanje obaveza za isplatu nove tranše ove finansijske institucije je istekao. Vlast je u panici, traže se očajna rješenja a novu krizu najviše će osjetiti budžetski korisnici

nermin-niksic-1Uslov MMF-a za novu tranšu kredita trebao je biti ispunjen još 15. marta ali je taj rok prolongiran za još 15 dana kako bi bio usvojen federalni zakon o povoljnijem penzionisanju boračkh kategorija. Kako se to nije dogodilo na posljednjoj sjednici Parlamenta Federacije BiH, pod znakom pitanja je servisiranje obaveza, ne samo federalnog budžeta već i budžeta RS, prenosi Deutsche Welle.
Nakon što je zakon povučen iz parlamenta, premijer Federacije Nermin Nikšić najavio je rebalans budžeta: ” Moramo praviti rebalans u kojem ćemo predvidjeti najmanje 300 miliona maraka manje prihode. To znači od 1. maja sve stavke manje za 31 odsto”.

RS traži alternativu – potrošila adute

Prvi na udaru su policija, prosvjeta, zdravstvo, administracija ali to neće biti slučaj samo u Federaciji jer od MMF-a zavisi i stabilnost budžeta RS. Da je panika zavladala govori i činjenica da su proteklog vikenda održavani intenzivni sastanci u Vladi RS, na kojima je bilo uže rukovodstvo SNSD-a kako bi se premostio ovaj problem. Međutim i Igor Radojičić, potpredsjednik stranke svjestan je da bez MMF-a neće biti lako: “Sredstva neće biti doznačena ni jednom ni drugom entitetu a to znači da RS mora iz nekih drugih sredstava da zatvori budžet za ovu godinu”.

RS se i ranije zaduživala trezorskim zapisima, što je kratkoročno zaduženje sa rokom dospjeća od godinu dana i u pravilu sa visokim kamatnim stopama. RS se na ovaj način zaduživala nekoliko puta i pored aranžmana sa MMF-om čime je iskoristila rezervne varijante zaduženja od čak 52 miliona maraka. Ministar finansija RS Zoran Tegeltija: “Nećemo sjediti skrštenih ruku. Tražićemo nove investitore i nove izvore kako ne bi došli u situaciju da u posljednjem trenutku ne možemo obezbijediti sredstva za 2013. godinu”.

MMF u ovom trenutku neophodan

Da su oba entiteta u krizi a vlast u panici potvrđuje i jedan od lidera šestorke, predsjednik SDS-a Mladen Bosić, napominjući da je zabrinjavajuće što život građana zavisi od jedne tranše kredita sa MMF-om: “Činjenica je da tonemo u sve dublju krizu i da se dno ne vidi, što je posebno zabrinjavajuće”.
Parlament FBiH nije usvojio zakon o povoljnijem penzionisanju boračkih kategorija

Da tonemo u sve dublji ambis potvrđuje i ekonomski stručnjak Zlatko Hurtić, koji ne podržava zaduženje kod MMF-a ali u situaciji u kakvoj je BiH to je neophodno kako ne bi došlo do kolapsa finansijskog sistema. Istovremeno sama priča o finansijskom kolapsu ne donosi dobro BiH, kaže Hurtić: “Unosi jednu veliku nervozu i neizvjesnost u ekonomski život. Ljudi će iz svega ovog izvući pouku da dolazi katastrofa a samim tim manje će trošiti čime će izazvati još veće probleme u privredi”.

MMF se još 2010. godine nije slijepo držao rokova kada je riječ o BiH pa se ne isključuje mogućnost i da ovaj put BiH dobije sredstva, čemu bi moralo prethoditi usvajanje zakona o povoljnijem penzionisanju boračkih kategorija 12. aprila. Inače naredna tranša iznosi 39,2 miliona eura a ukupna sredstva iz programa MMF-a iznose 392 miliona, od kojih je 118 miliona eura već doznačeno.

Izvor: DW

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cvijanović poslala žestoku poruku Izetbegoviću: “On želi muslimansku državu”

"Da je Izetbegović sposoban za suživot on bi umjesto što prijeti ratom, sjedio sa drugima i razgovarao kako i...

Možda vas zanima i ovo