Subota, 17 travnja, 2021

Nova lična karta imat će PIN kod

Nemojte propustiti

U Sarajevu su jučer predstavljane nove lične karte s čipom, odnosno mogućnošću upotrebe različitih vrsta elektronskih servisa putem elektronske identifikacije nosioca tog dokumenta.

Izgled nove lične elektronske karte
Izgled nove lične elektronske karte

Prezentacija, kako je kazao potpredsjednik njemačke kompanije “Muhlbauer” Ludvig Huber (Ludwig), ima za cilj pomoći lokalnim, kantonalnim i entitetskim institucijama u kvalitetnijoj pripremi njihovih informacionih sistema za implementaciju elektronske lične karte.

Fotografija u boji, podatak o krvnoj grupi i državljanstvo te lični podaci ispisani ćirilicom i latinicom novine su na ovim ličnim kartama. Zbog PIN koda niko se drugi osim vlasnika neće moći služiti ovim dokumentom.

U čip koji je ugrađen pohranjuju se i štite podaci, a na njoj je i oznaka za vrstu isprave s ciljem da se ona koristi i za putovanje van BiH.

Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Siniša Macan kazao je da elektronska lična karta omogućava da institucije u BiH pružaju elektronske servise građanima.

– Lična karta je urađena po posljednjim standardima i preporukama EU. Ova vrsta dokumenata kod nas se izdaje od 1. marta – kazao je Macan, dodajući da trenutne lične karte važe do njihovog isteka.

Inače, “Muhlbauer” je u više od 80 zemalja prisutan s izradom određenih biometrijskih dokumenata (ličnih karata, pasoša, vozačkih dozvola…).

(Avaz)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Severina poslije 17 godina progovorila o intimnom snimku o kojem je brujao cijeli region: Nisam izlazila iz kuće 6 mjeseci, to je bio šok

Pjevačica Severina Kojić našla se u jeku medijske pažnje 2004. godine kada je u javnost isplivao njen intimni snimak. Kaže...

Možda vas zanima i ovo