Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Hrvatska: Vlada ograničila cijene devet prehrambenih proizvoda

Nemojte propustiti

Vladina odluka odnosi se na subjekte koji obavljaju registriranu djelatnost trgovine na području Hrvatske, a stupa na snagu prvoga dana od dana objave u Narodnim novinama.

Vlada Republike Hrvatske danas je odlukom o direktnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda ograničila cijene devet prehrambenih proizvoda, među kojima su ulje, brašno, šećer, svinjsko, pileće i miješano mljeveno meso, i to za više od 30 posto, u cilju očuvanja kupovne moći građana.

Prema vladinoj odluci, najviša maloprodajna cijena za jestivo suncokretovo ulje po litru ne smije biti veća od 15.99 kuna (2.12 eura), a marža trgovca obračunata na neto fakturnu cijenu umanjena za sve rabate i vanfakturne popuste iznosi najviše pet posto.

Najviša maloprodajna cijena trajnog (UHT) mlijeka s 2.8 posto mliječne masti po litru ne smije biti viša od 7.39 kuna (0.98 eura), uz najveću maržu od pet posto. Bijeli kristalni šećer ne smije koštati više od 7.99 kuna (1.06 eura) po kilogramu, a marža se ograničava na najviše jedan posto.

Najviša maloprodajna cijena za brašno tip T-550 glatko po kilogramu ne smije prelaziti 5.99 kuna (0.80 eura), a za tip T-400 oštro po kilogramu ne smije biti veća od 6.29 kuna (0.83 eura). Marža trgovaca za oba tipa brašna ograničava se na najviše pet posto.

Za svinjsku lopaticu bez kostiju najviša cijena utvrđuje se u iznosu od 24.99 kuna (3.32 eura) po kilogramu, kao i za svinjski vrat s kostima, a za miješano mljeveno meso 32.99 kuna (4.38 eura) po kilogramu. Marža trgovaca ograničena je na najviše jedan posto.

Cijelo pile ne smije se prodavati za više od 24.99 kuna (3.32 eura) po kilogramu, s maržom od najviše pet posto.

Stupanje odluke na snagu

Vladina odluka odnosi se na subjekte koji obavljaju registriranu djelatnost trgovine na području Hrvatske, a stupa na snagu prvoga dana od dana objave u Narodnim novinama. Ministar ekonomije i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je da tom odlukom vlada snižava cijene devet prehrambenih proizvoda koji se najviše prodaju u zemlji, i to za više od 30 posto.

– Imali smo kvalitetne razgovore i s predstavnicima trgovačkih lanaca i s predstavnicima proizvođača i donijeli smo zajedničku odluku, kojom se dodatno čuva kupovna moć naših građana. Mislim da trebamo donijeti tu odluku kako bismo snažno podržali naše građane – izjavio je na sjednici vlade Filipović.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK prvi put na Općim izborima uvodi supervizore: Reagirat će odmah u slučaju drastičnog kršenja zakona

Neće se miješati u rad općinskih izbornih komisija, osim u slučaju drastičnog kršenja zakona kada će odmah reagirati, te...

Možda vas zanima i ovo