Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

Nova odluka Suda BiH: Ravnogorcima Sladojeviću, Aleksiću i Lečiću ukinute oslobađajuće presude, poznat i naredni korak

Autor:BIRN

Nemojte propustiti

Tužilaštvo je na ročištu održanom 18. maja zatražilo ukidanje prvostepene presude, uz obrazloženje da je neodrživa i da pravo na slobodu govora, na koju se poziva u prvostepenoj presudi, podrazumijeva i odgovornost i da ne može ugrožavati prava drugih

Sud Bosne i Hercegovine uvažio je žalbu Državnog tužilaštva i ukinuo presudu kojom su Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić oslobođeni optužbe za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine te odredio održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem.

– U predmetu “Dušan Sladojević i drugi” za 15. juni zakazan je početak glavnog pretresa pred Vijećem Apelacionog odjeljenja, kazali su u Državnom sudu.

Prvostepenom presudom Suda BiH koja je izrečena 16. decembra 2021., oslobođeni su optužbe da su se u jutarnjim satima 10. marta 2019. godine, u organizaciji višegradskog opštinskog odbora Ravnogorskog pokreta, okupili na Trgu palih boraca u Višegradu, na kojem je bilo pripadnika pokreta iz Srbije i Crne Gore, u uniformama i sa zastavama, koji su kasnije vozilima otišli na lokalitet Dobrunske rijeke, poznat kao Draževina.

Sladojević se tereti da se, kao predsjednik Ravnogorskog pokreta Republike Srpske, nakon izvršenog postrojavanja obratio prisutnima i predao raport optuženom Aleksiću, pri čemu su prisutni koristili terminologiju koja izaziva strah.

Lečić je oslobođen optužbe da je ispred hotela Višegrad započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Tužilaštvo je na ročištu održanom 18. maja zatražilo ukidanje prvostepene presude, uz obrazloženje da je neodrživa i da pravo na slobodu govora, na koju se poziva u prvostepenoj presudi, podrazumijeva i odgovornost i da ne može ugrožavati prava drugih, dok je Odbrana žalbu ocijenila neosnovanom i predložila potvrđivanje prvostepene presude, objavio je BIRN BiH.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Belgijski portal ismijava Milanovića: Niko ne želi pričati s predsjednikom RH

Portal LeChou News redovito satirizira europske političare, uglavnom fotografijama ili videima uz koje objavljuje šaljive opise. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović...

Možda vas zanima i ovo