Četvrtak, 23 rujna, 2021

Nova pravila u Slovačkoj: Hoće li iz BiH i dalje odlaziti puni autobusi radnika ili će tome stati u kraj?

Nemojte propustiti

Ja sam odlučno protiv toga da tuđe posredničke agencije profitiraju na uvozu radne snage sa Balkana i iz trećih zemalja. Naša politika mora da bude postavljena na načelu da prije svega Slovaci i Slovakinje imaju posao i da mogu da poboljšavaju svoj standard, napisao je premijer

Premijer Slovačke Robert Fico je najavio da će ove godine Vlada donijeti mjere kako bi od niske nezaposlenosti profitirali Slovaci, a ne strane posredničke agencije, uvozom radne snage sa Balkana ili trećih zemalja.

“Ne želim da za nekoliko godina Slovačka izgleda kao predgrađe Brisela puno imigranta iz zemalja u razvoju. Spreman sam zato da ove godine usvojim mjere za tržište rada. Slovačkoj ide dobro, brojke nezaposlenosti su jasne, a problem postaje ogroman nedostatak kvalifikovane radne snage”, napisao je Fico na Facebooku.

Slovački premijer je upozorio da samo slovačke fabrike automobila najavljuju da će im 2020. godine biti potrebno još 14.000 kvalifikovanih radnika.

“Ja sam odlučno protiv toga da tuđe posredničke agencije profitiraju na uvozu radne snage sa Balkana i iz trećih zemalja. Naša politika mora da bude postavljena na načelu da prije svega Slovaci i Slovakinje imaju posao i da mogu da poboljšavaju svoj standard”, napisao je premijer.

Ficova vlada planira ove godine su pritisak na privredu da poveća plate, i zabrana “dampinga” da posredničke agencije i fabrike zapošljavaju strance, prije svega Ukrajince i Srbe, za manje plate, i u gorim uslovima nego što imaju Slovaci.

Ministar rada i socijalnih pitanja Jan Rihter iznio je juče da među stranim radnicima u Slovačkoj ima najviše Srba prošle godine 12.259, dok je Ukrajinaca prošle godine u Slovačkoj radilo 4.626.

Prošle godine broj srpskih radnika u slovačkim fabrikama porastao je za 6.800.

Ove godine će već na zapošljavanje uticati novi slovački propisi koji zabranjuju preduzećima i posredničkim agencijama da strani radnici budu plaćeni manje i da imaju manju zaštitu radničkih prava i gore uslove nego Slovaci, najavio je ministar.

U Slovačkoj je u evidenciji 49.478 stranih radnika, od toga 27.726 državljana Evropske unije i 21.752 državljana “trećih zemalja”. Sa slovačkom radnom dozvolom radi ih 8.900, kazao je Rihter.

Iskustva

Na jednom od popularnih foruma na internetu može se pročitati mnogo različitih iskustava ljudi iz Srbije i BiH koji su radili u Slovačkoj, a jedan Banjalučanin je to ovako opisao:

“Posao nije težak, jedino što je teško je stajanje i po 12 sati, a ako nemaš naviku zna biti i bolno na početku. Smještaj je lutrija. Može vas biti i troje i šestoro u sobi, nema pravila. Računaj da ćeš morati praviti sebi obroke, većinom imaju kuhinje i tu je gužva, ali ako je dobra ekipa onda nije ništa teško toliko. Uslovi su lagani, stojiš na traci i lijepiš, ili sklapaš neke sitne dijelove, uđeš brzo u štos. E sad, zamisli da stojiš 12 sati uz tri pauze i da radiš. Ako možeš to, onda idi, zaradićeš bar nešto, a i imaćeš iskustvo. Ja planiram da idem uskoro opet. Pozitivni i negativni komentari? Budi spreman da ideš da radiš i da ne očekujes luksuz ni u poslu ni u smještaju, mada se luksuz i može desiti. Svako ko ide jasno mu je da se stoji satima i nema kukanja – ili radiš ili ne. Bio sam nekoliko puta i sve u svemu, prolazna ocjena. Avantura i koliko toliko novca”.

Dosadašnji uslovi:

Popunjen upitnik

Fotokopija pasoša i lične karte

Dokument o krivičnom nekažnjavanju ne stariji od 6 meseci (iz policije), za žene ovaj dokumenat nije potreban, kao ni za imaoce dokumenata EU.

Laboratorijski nalaz

Pregled krvi na Hepatitis C i B u svom Domu zdravlja ili u privatnoj laboratoriji. Ovaj pregled je obavezan.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

BHRT prekinuo prijenos Komšićevog obraćanja u UN-u, evo šta su poručili gledaocima

Nažalost, BHRT nema pristup drugom kanalu AP na kojem je nastavljen prijenos govora predsjedvajućeg Komšića i zbog toga nismo...

Možda vas zanima i ovo