Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Nova pravila za građane Bosne i Hercegovine: Došao na granicu pa ga oblio hladan znoj, rekli mu – testovi iz vaše zemlje za nas ne vrijede!?

Nemojte propustiti

Ogorčeni su prevoznici koji voze putnike ka Sloveniji, jer zbog same situacije, kako ističu, i oni trpe štetu.

Građane BiH koji putuju u Sloveniju oblio je hladan znoj kada im je u toj zemlji, kako tvrde, rečeno da testovi za virus korona urađeni u BiH tamo nisu validni.

Pojedinim građanima je, naime, rečeno da moraju uraditi test u nekoj od članica EU, gdje je testiranje inače dosta skuplje nego kod nas, dok su drugi bez problema ušli u Deželu, pišu Nezavisne.com.

Banjalučanka čije su komšije nedavno putovale u Sloveniju ispričala je da im je rečeno da testovi iz BiH ne vrijede.

– Oni su radili testove u Hrvatskoj kako bi ušli u Sloveniju – rekla je ova Banjalučanka.

U jednoj našoj privatnoj klinici rekli su za Nezavisne da su njihovi testovi priznati u članicama EU, ali i priznaju da je jedan građanin iz BiH imao problem u Sloveniji.

– Slovenci su mu rekli da ne može ući sa našim testom. Takav jedan slučaj smo imali, ostali su bez problema ušli. Zato je najbolje da se građani koji namjeravaju ići u Sloveniju prije puta dobro raspitaju da li će test biti priznat – rekli su iz te klinike.

Ova situacija neshvatljiva je i našim prevoznicima, koji ističu da takvu praksu ne primjenjuju druge evropske zemlje.

Ogorčeni su prevoznici koji voze putnike ka Sloveniji, jer zbog same situacije, kako ističu, i oni trpe štetu.

– Slovenci priznaju testove ako su urađeni u zemljama EU, dok one koji su urađeni u našim laboratorijama ne priznaju – rekao je za Nezavisne Dejan Mijić, predsjednik Udruženja za međunarodni prevoz putnika BiH.

Prema njegovim riječima, na ovaj način je spriječen protok putnika prema Sloveniji i suprotno, jer su oni primorani da se ponovo testiraju i to im je novi trošak, što je neprihvatljivo.

– Zbog ove situacije ogromne gubitke trpe i naše laboratorije. Mislim da to nije korektno od Slovenaca, te da bi trebalo da, ako je problem u nekoj našoj laboratoriji, kažu o kojoj je riječ. Ali, ja vjerujem da oni generalno ne priznaju iz BiH nijedan test – rekao je Mijić, koji je i direktor banjalučkog “Autoprevoza”.

Iz MUP-a Slovenije potvrdili su da su opšti dokazi koji se uzimaju u obzir prilikom ulaska u Sloveniju, između ostalog, negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan HAG test ne stariji od 48 sati, uvjerenje da je građanin prebolovao virus korona u proteklih najviše šest mjeseci ili potvrda o vakcinaciji (pravila zavise od vakcine do vakcine).

PCR test je, kako nam je potvrđeno, važeći ako se, između ostalih, obavi u državama članicama Evropske unije, državama članicama šengenskog prostora, Australiji, Izraelu, Kanadi, Novom Zelandu, Rusiji, Srbiji i još nekim državama.

Test HAG (antigenski) je, između ostalog, važeći ako se izvrši u državama članicama Evropske unije, zemljama članicama Šengena, Australiji, Izraelu, Kanadi, Novom Zelandu, Rusiji, Srbiji i još nekim zemljama.

Podsjetimo, Slovenija odobrava putovanje stranim državljanima u tranzitu kroz tu zemlju, s tim što su dužni da je napuste što je prije moguće ili najkasnije 12 sati nakon ulaska, pišu Nezavisne novine.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dragan Mektić je oštro reagovao na promotivni spot SNSD-a: Ja ću braniti RS, ali ako u njoj nema Dodika

Poziv na odbranu RS-a, ali i disoluciju i otcjepljenje ovog entiteta, na šta poziva Dodik, opozicija u RS-u je...

Možda vas zanima i ovo