Srijeda, 6 prosinca, 2023

Nova predsjednica Mađarske osudila Putinovu agresiju na Ukrajinu

Autor:Fena

Preporučeno

– Osuđujemo Putinovu agresiju, oružanu invaziju na suverenu državu. Kažemo vječno ne svakom naporu koji ima za cilj obnovu Sovjetskog Saveza – kazala je Novak

Mađarska predsjednica Katalin Novak na ceremoniji inauguracije u subotu osudila je invaziju na Ukrajinu i rekla da će je njeno prvo putovanje odvesti u Poljsku, u znak popravljanja odnosa s Varšavom.

Mađarsko odbijanje slanja brodova s ​​oružjem u susjednu Ukrajinu i njeno protivljenje planiranom embargu Evropske unije na uvoz ruske nafte uticalo je na odnose Budimpešte i Varšave, čije su dvije nacionalističke vlade bile dugogodišnji saveznici u EU.

Upravo se čita:  Haos u Njemačkoj: Ledena kiša i hladno vrijeme, poginule tri osobe

Novak, bivša poslanica Fidesa i saveznica premijera Viktora Orbana, izabrana je na uglavnom ceremonijalnu funkciju predsjednice u martu, malo prije nego što je Orban odnio još jednu ubjedljivu pobjedu na izborima 3. aprila.

Novak, prva predsjednica Mađarske, bila je zamjenica predsjednika Fidesza i ministrica za porodična pitanja u Orbanovoj prethodnoj vladi.

– Osuđujemo Putinovu agresiju, oružanu invaziju na suverenu državu. Kažemo vječno ne svakom naporu koji ima za cilj obnovu Sovjetskog Saveza – kazala je ona u svom inaguracijskom govoru, prenosi Reuters.

Upravo se čita:  Djevojka (16) namamila u šumu taksistu koji je silovao: Pojavila su se njena braća s užetom, a o epilogu bruji cijela Švedska

Ona je rekla da se rat u Ukrajini “vodio i protiv naših Mađara koji traže mir”, dodajući da Mađarska traži da se ratni zločini istraže i kazne.

Orban je također osudio ruski napad na Ukrajinu, ali je izbjegao lične kritike predsjednika Vladimira Putina i oštro se protivio bilo kakvim sankcijama ruskim energentima.

Ovisnost o ruskoj nafti u Bugarskoj, Češkoj Republici, Mađarskoj i Slovačkoj predstavlja najveću prepreku sporazumu o embargu koji je Evropska komisija, izvršna vlast EU, predložila početkom maja kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U Briselu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i Bosne i Hercegovine

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zajedno s domaćinom, europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyiem, supredsjedavala je...

Možda vas zanima i ovo